2019. jan 23.

Kempelen Farkas

írta: Clodovicus S. Carolus
Kempelen Farkas

Wolfgangus Franciscus de Paula, vagyis ahogy ma ismerjük: Kempelen Farkas 285 éve született a magyar királyi városban, Pozsonyban.

Bizonyos források szerint a család eredetileg ír származású volt, de sikerült nemesi levelüket honosítani. A fiúcskát minden érdekelte. A rézmetszés éppúgy, mint az építészet, vagy a matematika. Tanult Pozsonyban, Győrben, Bécsben és Rómában. Aztán szolgálva Bécset, hivatalnok lett. Mellette feltalálóként is működött, beszélőgépet, gőzturbinát, speciális szivattyúkat és varázslatos szökőkutakat épített. Városi hivatalnokként tervezte meg az első magyar kő teátrumot a Várszínházat, mely megnyitásakor 17 díszlettel rendelkezett, melyek szintén Kempelen Farkas munkái voltak.

Az elsők között találjuk Kempelen Farkas nevét, kik az írógép megalkotásában jelentőséggel bírnak. A mi Farkasunk írógépe Mária Terézia vak keresztlányának Maria Paradisnak készült 1779-ben, aki a kor énekes tehetségének számított. Sajnos a szerkezet megsemmisült, de a vele készült levelek közül kettő túlélte a századokat, s múzeumban megtekinthetők. Az egyik épp egy köszönőlevél eredetije, melynek szövege a pozsonyi újságban is megjelent, s maga Maria Paradis írta Kempelen Farkasnak:

"Tekintetes Uram! Vak tanítványát a legnagyobb boldogsággal tölti el, hogy az ön segítségével írni és olvasni tud. Talán az Ön szemében is megrezdül a könny, mialatt első levelemet olvassa, melyet az Ön gépével írtam, s amelynek kezelésére is Ön tanított meg…!” (1779. augusztus 16. Bécs)

A műveltebb németek a „getürkt” szót használják a huncutul becsapós, hamis dolgokra. Szinte bizonyos, hogy ezzel a Török nevezetű sakkozógépre utalnak, mely szintén főhősünk „találmánya”. A csalafinta szerkezet világ körüli útja során sokakat ejtett ámulatba, pedig -bár ezt csak csak igen kevesen tudták-, egy ember rejtőzött a gépezetben.

Egy efféle esetet dolgozott fel Veress Pál és Gugi Sándor miniképregénye:

gugi_kempelen_1.jpg

Sajnos az eredeti Török Amerikában Mr Barnum a humbugkirály „múzeumában" a tűz martaléka lett.

Ahogy az sorsszerű, a mi Farkasunknak I. Ferenc hatalomra jutásával leáldozott a csillaga. Megvádolták, hogy szimpatizál a Jakobinus mozgalommal, így minden anyagi forrást elzártak előle. Koldusszegényen halt meg Bécsben, 1804. március 26-án.

fotor-kempelenfarkas_1.jpg

Szólj hozzá

történelem magyarország