2019. feb 14.

Az Edwin Smith Papyrus

írta: Clodovicus S. Carolus
Az Edwin Smith Papyrus

Edwin Smith egy unatkozó, amerikai, amatőr egyiptológus volt, vagyis az egyiptomi piacokat járva összevásárolt egy csomó cuccot és elvitte haza, hogy valamilyen ócska mesébe csomagolva jó pénzért eladja azokat.

A 22 oldalas, hieratikus írással alkotott papiruszt 1862-ben vásárolta Luxorban, s gondolta, amíg nem sikerül lefordítania, nem adja el. Próbálkozásait nem koronázta siker, s ráadásul 1906-ban átköltözött az árnyak birodalmába. A papiruszt a lányára hagyta, aki -a többi „ócskasággal” együtt- a New York-i Történelmi Társaságnak adományozta. Ők 1920-ban felkérték James Breastedet, hogy -a kor tudományos állapota szerint- fordítsa le a szöveget. Közel tíz év után készült el vele, s ekkor mindenki számára kiderült, hogy egy ősi, orvosi könyv aprólékos leírásait rejti a szöveg, ráadásul olyan szakszerűséggel, mely akár ma is megállnák helyüket.

A papirusz 48 konkrét orvosi vizsgálat leírását sorolja fel, mellőzve a mágiát, s inkább a reális gyógyításra koncentrálva. A szöveg első ízben említi meg az agyat, mint önálló, irányító szervet, melynek bizonyos sérülései komoly egészségkárosodást okoznak. Ír sebekről, törésekről és azok gyógyításáról. Leírja a belső szerveket, a szív kamráit, a vérkeringést, bár ezek funkcióiról nem tud beszámolni.

A papirusz végül 1948-ban került végleges helyére a New York Academy of Medicine könyvtárába került, ahol a szöveg további vizsgálata alapján több részlet is kiderült. Megfejtették, hogy a papirusz a 16. században készült másolat, s a szövegezés jellegéből arra a következtetésre jutottak, hogy egy körülbelül 3500 éves egyiptomi tekercs átirata.

A tudósok eddig is tisztában voltak azzal, hogy az ősi Egyiptom orvosai számára egy sokkal nagyobb tudásbázis állt rendelkezésre. A nagyjából szintén 3500 éve, hagyományos, hieroglif és hieratikus írással megalkotott Ebers-papirusz is az orvosi témakörben, ám más szemlélettel íródott, de megfigyelhetők átfedések a két papirusz között. Sokszor össze is keverik a kettőt. (Szerintem az Edwin Smith Papyrus egy modernizált, a fölösleges mágiától leegyszerűsített Ebers-papirusz változata, amit főleg a katonaság használt.)

Számomra még mindig rejtélyes, hogy a szinte ősközösségi létet alighogy elhagyó ókori, egyiptomi civilizáció miként tett szert ekkora tudásanyagra? Ráadásul nem csak az orvosi, hanem a tudomány más területein is. Nekem bizony még mindig hiányzik néhány láncszem.

 edwin-smith-papyrus-mix.jpg

Szólj hozzá

történelem