2019. már 12.

Somogy - a hetilap

írta: Clodovicus S. Carolus
Somogy - a hetilap

Kaposváron, épp 155 évvel ezelőtt, 1864-ben indult útjára az a hetilap, mely ötven esztendőn keresztül megingathatatlan sajtó-oszlopa volt a dunántúli kulturális, irodalmi és politikai életnek.

Főszerkesztője Roboz István, aki Pápán Petőfi és Jókai tanulótársa lehetett, s aki 1916-ban bekövetkezett haláláig szerkesztette, óvta a Somogy című hetilapot.

Az indulás pillanatában a Somogy fáklyavivőnek számított az egész Dunántúlon, (A dunántúli megyékben csak Kanizsán volt újság - az országban pedig mindössze 3 politikai napi és öt vidéki hetilap működött) ráadásul a Somogy mértékadóan tudott kormánypárti lenni. A Roboz István által szerkesztett hetilap taposta ki a megye és Kaposvár város későbbi írott médiáinak megjelenési lehetőségét. A főszerkesztő mögötti alkotógárda kifinomult érzékkel alkotott, s így a Somogy-ból nem hiányozhatott a lírai és a realista stílus sem.

A századfordulóra aztán a Somogy lendülete, frissessége elillant. Roboz halála után néhány számot még kiadtak, de végül a hetilap szerkesztősége bezárta kapuit.

Talán majd egyszer születnek olyan gondolkodók Kaposváron, akik képesek lesznek feléleszteni a lángot és ismét kapható lesz a Somogy, s büszke lehet rá mindenki, aki ott él, vagy aki onnan elszármazott.

somogy-mix.jpg

Szólj hozzá

történelem irodalom magyarország