2019. már 18.

A Kabos

írta: Clodovicus S. Carolus
A Kabos

Ha csak azt mondom: Hyppolit, Meseautó, Lovagias ügy vagy Papucshős? Ugyan ki más juthat eszünkbe, mint Kabos (Kann) Gyula, aki Budapesten 1887. március 19-én látta meg a napvilágot.

A papája kereskedőnek szánta, de az iskola mellett színjátszást is tanult Solymossy Elek tanodájában. Első színpadi fellépése 1902. áprilisában volt, statisztaként szerepelt egy operettben, de csak egy rossz lépés kellett és belezuhant a zenekari árokba. A közönség dőlt a kacagástól, Ő pedig csaknem egy évig alig tudott lábra állni.

„Így lett az én első fellépésem lelépés. Szóval mindjárt a pályakezdeten azt csináltam, ami később is megmaradt szerepkörömnek: tragikus figurát alakítottam.”

Színészként végigjárt vagy egy féltucat vidéki színházat mire Pestre szerződött. Színházak, kabarék, orfeumok kedvelt figurája lett. Mindenütt imádták, a Vígszínházban 1920 és 1924 között majdnem ötven egyfelvonásosban aratott sikert. Első színházi főszerepét a Renaissance Színházban kapta, Juskevics: Szonkin és a főnyeremény c. tragikomédiájának címszerepét alakította, melyről Kosztolányi Dezső elismerő kritikát írt.

„A színész, (Kabos Gyula) aki ezt az alakot részletező elemzéssel, tragikomikai erővel ábrázolta, nagy művész. Öntudatosan haladt az útján, az utolsó állomásig, a tébolyig, mely alakításának tetőpontja.”

Kosztolányi magát a színművet nem tartotta remekműnek, de nem győzte dicsérni Kabos lélektani megfigyelését, s azt a finomságot, amellyel ezt fokonként érzékeltetni tudta.

Aztán a színészet mellett igazgatással is megpróbálkozott, de nem járt sikerrel. Nem értett a színház üzleti részéhez. Igazi SZÍNÉSZ és KOMÉDIÁS volt. A történelem kereke úgy fordult, hogy mennie kellett. Amerikában a magyarul tudó közönséget szórakoztatta. Kis színházakban játszott, de nem igazán volt boldog. Talán ez is közrejátszott egészségének megromlásában, s bár orvosa eltiltotta a színpadtól, Ő mégis fellépéseket vállalt. 1941 őszén egy kis brooklyni színházban játszott. Itt lett rosszul, s került kórházba, ahol két hét szenvedés után 1941. október 6-án átszerződött az égi társulatba.

Életművét több mint száz színpadi szerep, ötven filmes alakítás és két saját könyv teszi kerekké. Sírja egy darabig Amerikában, New Jersey állam, Emerson város Cedar Park-i sírkertben Kobas néven volt megtalálható, aztán földi porhüvelyét hazahozták és 1996. november 30-án a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.

kabos-mix.jpg

Szólj hozzá

film történelem magyarország színház művészet szakma mókamájszter