2019. ápr 04.

Matoaka - avagy: az első amerikai rasszok közötti házasság

írta: Clodovicus S. Carolus
Matoaka - avagy: az első amerikai rasszok közötti házasság

1614. április 5-én Amerika első, rasszok közötti házassága köttetett. A helyszín a frissen alapított Jamestown „városa”. A vőlegény John Rolfe kapitány, földműves vállalkozó - a menyasszony pedig Matoaka indiánlány, kinek apja a Powhatan indiánok törzsfőnöke volt.

p05.jpg

Az Amerikában számtalan formában mesélt történet szerint Jamestown alapításakor az indiánok többször megtámadták és lemészárolták a portyázó telepeseket. Matoaka először akkor írta be magát amerika történelemkönyvébe, amikor 1607-ben saját testével védelmezte John Smith kapitányt -a telepesek vezetőjét- apja haragjától. Smith kapitány később ezt azzal „hálálta” meg, hogy elrabolta a lányt és a Jamestown „erődbe” vitte. Azt hitte, a törzsfőnök apuka, majd aranyhegyeket hoz, hogy kiváltsa, de Wahunsunacock törzsfőnök nem nagyon sietett a dologgal. Matoaka -a hosszú várakozás alatt- megtanult mindent az angoloktól, s összemelegedett későbbi férjével, Rolfe kapitánnyal, aki elhalmozta minden jóval. Hálából a lány megtanította vőlegényét a dohánytermesztés titkos rejtelmeire. John Rolfe volt az első, aki Virginiában hatalmas dohányültetvényeket alapított.

p01.jpg

Többszörös egyeztetés után végül a fiatal indiánlányt megkeresztelték, és a papája engedélyével -angol szokás szerint- nőül mehetett a fiatal angolhoz. Így Matoaka-ból Rebecca Rolfe lett, s férje oldalán, no meg Thomas nevű gyermekükkel az első indián volt, aki Angliába látogatott, ahol még a király is fogadta. Ám hazautazásuk előtt az európai betegségek ellen teljesen védtelen asszony súlyos betegséget kapott -minden valószínűség szerint feketehimlőt- s elhunyt. Mindössze 22 esztendős volt.

 p02.jpg

Férje visszatért Amerikába, de 1622. március 22-én a jamestowni mészárlásban, -ahol a feldühödött indiánok csaknem 400 gyarmatosítót öltek meg- ő is életét vesztette.

p04.jpg

A kis Thomast nagybátyja vette magához. Angliai tanulmányai után pedig visszatért Virginiába és az állam megbecsült polgára lett. De ez már egy másik történet.

S hogy ki is volt Matoaka indián hercegnő, akiről annyi bugyuta mese született? Pocahontas.

p03.jpg

Szólj hozzá

történelem