2019. jún 10.

Elemek

írta: Clodovicus S. Carolus
Elemek

Hajdanában, amikor az emberiség még önmagában bízott és nem a tudományban, úgy tartották, hogy a világot négy plusz egy elem alkotja. Föld, levegő, tűz, víz, s mely összefoglalja ezeket: a kvinta esszencia.

Hajdanában, amikor még az ember nem akarta uralni a természetet, hanem szeretett volna együtt élni vele, a részese lenni, akkor a világképében még béke uralkodott. Nem kívánta a dolgokat túlbonyolítani, össze-vissza magyarázni, nagyjából elfogadta a világot olyannak, amilyen. Aztán Arisztotelésszel eljött a tudományos magyarázatok kora, s megszületett a racionalitás, majd pedig a materialista életfelfogás.

Ámde a hosszú, átmeneti időszakban azért az ember igyekezett megérteni, vagy inkább érzelmileg közelebb kerülni a kissé misztikus összefüggésekhez. Így a világot végül is négy alapelemre osztotta, s ezekhez kétféle jelzőt csatolt.

Így lett a
Föld: száraz, hideg
Levegő: nedves, meleg
Tűz: száraz, meleg
Víz: nedves, hideg
mely apoteózis évszázadokig elfogadott volt, aztán elfelejtették, majd a huszadik század végére újra felfedezték. Kábé úgy vannak vele, mint a koleszterinnel, disznózsírral, tojással, laktózzal, liszttel és hasonlókkal. Szeretik, vagy utálják, aszerint, hogy a divat mit diktál. De persze a 21. század már a teljes széthullás időszaka, csak épp a többség nem hajlandó tudomásul venni.

Arisztotelész után csakhamar megérkezett Démokritosz, aki azt merte mondani, hogy az összes kémiai elem apró, oszthatatlan részecskéből, afféle atomoszokból áll. Erre rácáfolt vagy rátromfolt a 20. század, mert újabb, az atomnál is kisebb alkotóelemeket fedeztek fel. Az érthető és emberhez közeli mágiának annyi. S mégsem. A neutrínó mibenléte, mely a fermionok családjába tartozik, laikus számára teljesen érthetetlen és a többség számára tökfölösleges tudás. Így aztán maradt az ezoterika, mely az egész hókuszpókuszt emberivé teheti? A csuda tudja...

Régi, még a mágiát hétköznapi szinten művelő kutatók írásaiból összeállították a többség által érthető magyarázatokat. Beleszőttek némi keleti filozófiát, egy jó adag Wicca boszorkányságot és kész is lett. Az elemekhez hozzákapcsoltak, amit csak lehetett, s bár ma is vita tárgya, de sokszor érdekes és megdöbbentően hiteles megállapítások, összefüggések születtek. Na, hogy érthető legyek, álljon egy szerény táblázat.

 tablazat.png 

Csak az az érdekes, hogy az általános tudomány még ma is a négy alapelem egységét tartja a világ pillérének. Az viszont tény, hogy létezett egy misztikus tudás, melyet az emberi faj ősi civilizációi egymásra hagyományoztak. Aztán valami történt, és ezt a tudást mélyre rejtették. Ha esetleg attól féltek, hogy egy későbbi civilizáció -mondjuk a mai- kezében az a tudás önpusztító fegyverré válhat, akkor óriási nagy bakot lőttek. Megoldottuk máshogy, hiszen az ember egy végtelenül leleményes lény, különösen akkor, ha rombolni és pusztítani kell. Így aztán visszajutottunk az eredeti gondolathoz, melyben a világot igenis öt elem alkotja. Tűz, víz, föld, levegő és a mérhetetlen ostobaság. Újra elővehetjük a titokzatos pentagrammát, melyet valaha sokan, sok területen használtak. Ha egy kört is rajzolunk köréje kapunk egy ötezer éves jelet.

Majd egyszer biztosan eljutok a „Misztikus jelek” sorozatommal ehhez a különleges ábráig is, s akkor bővebben is beszámolok róla. Addig legyen elég annyi, hogy a roppant ellentmondásos pentagramma, vagy más néven Hygieia a teljes anyagi és szellemi világunk szimbóluma.

elemek-mix.jpg

Szólj hozzá

történelem