2019. aug 23.

A kicsi, zöld robot

írta: Clodovicus S. Carolus
A kicsi, zöld robot

Az eredeti elképzelések szerint a Linux alapú Android operációs rendszert a Windows vetélytársának szánták az új Google netbook-okra. Aztán hirtelen óriásit változott a mobiltelefonok piaca, s a Google gyorsan kihasználta a keletkezett űrt. Így az Android átkerült a Zokostelefonokba.


A kezdeti próba és bénabéta-verziók után 2008 szeptemberében jelent meg az 1.0-ás verzió, ami már meglepően sokat tudott. Már léteztek hozzá letölthető alkalmazások és szinkronizált a Google fiókkal. Működött a wi-fi a bluetooth is, a médiák kezelése is megoldottnak volt mondható.

androidok.jpg

Az operációs rendszerrel párhuzamosan született meg a híres zöld robot is, a könnyen beazonosítható logó. Az eredeti verziót Dan Morrill tervezte, afféle vicces formában. Aztán ahogy komolyabbá vált az Android projekt, úgy vált igénnyé egy kifejezőbb forma. A megbízást a Google-nál dolgozó dizájner: Irina Blok kapta.
A világcég nehéz feladat elé állította, mert elvárásként az egyszerűség, variálhatóság és a könnyű felismerés irányvonalat szabták meg.

irinablok3.jpg


Irina, végül egy wc szimbólumot vett alapul és azt „gyúrta át” zöld robotocskává.
Az Android logó világhírűvé lett, s mivel szabadon változtatható, így népszerűsége határtalan.

Szólj hozzá

android