2019. sze 18.

Képviselő asszony no1

írta: Clodovicus S. Carolus
Képviselő asszony no1

Slachta Margit szerzetes, feminista, és Magyarország történetének első női parlamenti képviselője.

1884. szeptember 18-án született Kassán, mert az bizony magyar város volt. Lengyel nemesi családból származott, s egész életét a szociális értékek irányították. Tanítónő lett, dolgozott Győrött és a fővárosban. Végül kizárólag a szociális munkával, mintegy misszióval foglalkozott. 

 

Különféle szervezetekben tevékenykedett, némelyiknek alapítója is volt. Szerkesztett katolikus újságot, a magyar feminista mozgalom élharcosa lett.

1920-tól lép politikai pályára, a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártjának képviselőjeként -nőként- ülhet be a parlamenti férfi képviselők közé. Nyíltan kiáll a fasiszta propagandával szemben, szervezi és irányítja a női katolikus munkásmozgalmi törekvéseket.

 

A második világháború idején menekülteket, üldözötteket bújtat, többek közt így marad életben Heltai Jenő és Gyarmati Fanni (Radnóti Miklós felesége).

A felszabadulás után igyekszik a kommunista nyomással szemben a keresztény eszméket továbbéltetni, de csakhamar szembe találja magát az új, elnyomó hatalommal. Végül kisebb vargabetűkkel Amerikába távozik, ahol a Szociális Testvérek Társasága szervezetén keresztül próbál segíteni, többek közt az 56-os menekülteken.

 

1974. január 6-án szenderül örök nyugalomra. 1985-ben Izrael a Világ Igaza kitüntetésben részesítette. 1995-ben a magyar kormány emlékérmet adományozott és a Magyar Köztársaság Bátorság érdemrendjében részesült.

 slachta_margit.jpg

Szólj hozzá

történelem magyarország