2019. okt 14.

Micimackó

írta: Clodovicus S. Carolus
Micimackó

A dolog úgy kezdődött, hogy 1921. augusztusának 21. napján a kis Christopher Robin kapott az apukájától egy játékmackót, amit a kiskölyök előbb Edwardnak majd később Winnie-nek keresztelt el.

Még annak az évnek karácsonyán társa is lett a mackónak, egy csacsi, majd a szomszédtól pedig egy kis malac. Négy esztendő múlva pedig egy tigrissel és két kenguruval bővült a társaság.


A kisfiú apukája az idő tájt népszerű és divatos írónak számított egész Angliában. Ha ideje engedte, aprócska történeteket eszelt ki a kisfia szórakoztatására, melyeknek főszereplői a már említett játékok voltak. A jobban sikerült sztorik, aztán meg is jelentek itt-ott, s elégedett tetszést arattak. Így aztán a kisfiú apukája, akit Alan Alexander Milne-nek hívtak, végül két kis kötetbe rendezte a meséket, melyből az első Winnie-the-Pooh (vagyis: Micimackó) címmel meg is jelent 1926. október 14. napján Ernest Howard Shepard rajzaival.

micimacko2017.jpg

A magyar fordítás Karinthy Emília munkája, mely 1935-ben jelent meg. Na már most, aki véletlenül nem olvasta volna, az itt megteheti.

Szólj hozzá

irodalom