2019. okt 23.

Tv Maci

írta: Clodovicus S. Carolus
Tv Maci

Hallották már Pécsi József: Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán című művét?

Nem rémlik? Pedig de! Mert ennek egyik visszatérő zenei motívuma volt a legendás Tv Maci szignálja Vajda József utánozhatatlan előadásában. Az ismert részlet itt:

A híres mackó 1963 tavaszán, épp húsvét hétfőn jelent meg először a Magyar Televízió képernyőjén, de születésének napját inkább mára, október 23-ára tették. Nem véletlenül, hiszen ma ünnepelné 97. születésnapját Németh Sándorné, vagyis Bálint Ágnes, akinek mesevilága sok kicsire és nagyra volt hatással, ráadásul a tévémaci ötlete éppen Tőle származott.

 maccci_1.jpg

A rádióújságban így adtak hírt a tévémaci születéséről:

„Ettől a naptól fogva egy kis mackó is hallgatja az esti mesét!"

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a bolondos Gombóc tündér és Mackó Muki felváltva jelentkeznek, de végül a tündér sosem jutott el a stúdióba, így -első körben- 18 éven át Mackó szerepelhetett.

A kedves kis brumit Lengyel Zsolt bábterve alapján Köber Tibor készítette, s nem csak az Esti Mese nyitó és záró filmecskéjében, hanem Bálint Ágnes meséiben is felbukkant. Afféle szocialista mesesztárrá, emblematikus kabalává vált.

 tvmacikep_2.jpg

Egy időben közszájon forgott a morbid vicc:

„Miért halt meg a Tv Maci?

Mert köpött!”

 macifogat_szepia.jpg

A Mackó köpésének is sztorija van. A filmecske hanganyagának elkészültekor épp nem volt a közelben se egy gyerek, se egy színész. A rendező már ideges volt. „Köpjön már valaki!” - ordította. Így aztán a fiatal asszisztens, Szabó Attila köpött. Az a Szabó Attila, aki néhány évre rá megrendezhette a Le a cipővel-t, vagy a Süsü kalandjait. Később lecserélték a köpését, de Övé volt az eredeti.

 51111_1_lg.jpg

1968-ban volt egy fazonigazítás, igyekeztek a kis dörmögőt nemtelenné tenni, -lehet a gendervírus akkor támadt először-, hogy a gyerekek maguk dönthessék el, fiú avagy lány. 1981-ben teljesen lecserélték a stílust, a mackót, de az új medvének nem sikerült belopnia magát a gyerekek szívébe. Csak rövid ideig szerepelhetett a képernyőn. Így aztán 1982-ben teljesen újjá és újraszületett a kicsi maci. Foky Ottó bűbájos figurája vette át a stafétabotot, felidézve az eredetit.

 tvmaci2.jpg

1998-ban az akkori vezetés nyugdíjba küldte a Tv Macit. De a kivételes közfelháborodás miatt visszakerült. Egészen 2012-ig, amikor újragondolták a sztorit. Lecserélték a házát, a külsejét, ruházatát. Számítógépezik, a kishúgát ölelgeti, mintha a felesége lenne (?), nem mos fogat, nem köp, nem zuhanyozik, nem rak rendet. Afféle kis bumburnyák lett belőle - érthető módon. A zenét is lecserélték, ami egyébként nem sikerült rosszul, de hát mégsem a Tv Maci zenéje. No, a vége csak az lett, hogy sokak kritizálásának hatására visszatették a Foky Ottó-féle változatot.

 tv-maci-2016.jpg

Bár már évek óta nem nézek tévét, így nem tudom, most van-e, s ha igen, akkor melyik maci van szolgálatban, csak bízni tudok benne, hogy a Foky Ottó által megálmodott kedves jószág az, amelyik nyitja és zárja az esti mesét.

Az eredeti Tv Maci:

Szólj hozzá

magyarország