2019. nov 22.

Voltaire

írta: Clodovicus S. Carolus
Voltaire

„Ez a világ a létező világok legjobbika. Minden jól van, minden jóra fordul, minden a lehető legjobban van ezen a legeslegjobb világon!”

Akár egy mai magyar politikus szájából is elhangozhattak volna e szavak, de ezen idézetet Panglos mestertől, Candide egyik szereplőjétől kölcsönöztem.

A szerző: Voltaire, (1694.11.21.-1778.05.30. - François-Marie Arouet) aki deista vallási nézetével, felvilágosult gondolkodásmódjával gyakorta kivívta maga ellen az egyház és az épp aktuális hatalom haragját.

 voltaire_candide-mix.jpg

Nem csoda, hogy halála után az egyház hevesen tiltakozott, s nem temethették megszentelt földbe. Csak később emelték méltó rangra, s helyezték át földi maradványait a párizsi Panthéonba.

Rendkívül termékeny író volt, szinte minden műfajban sikerrel kipróbálta magát. Még ma is igen olvasott írónak számít, nála már csak egy népszerűbb kortársa akad, kinek műveiért odavannak: Casanova.

A viszonylag írói pályájának zenitjén keletkezett Candide (1759.01.15.) volt az első olyan mű, amely egyszerre öt országban jelent meg, s műfajteremtővé vált.

Szólj hozzá

irodalom