2019. dec 08.

Jim

írta: ClownPepito
Jim

A híres 27-es club (Jimi Hendrix, Amy Winehouse, Kurt Cobain, Janis Joplin,) tagjai között ott az Ő neve is. Talán érezte, tudta, hogy a földi idejét rövidre szabta a teremtő, így aztán igyekezett a lehető legtöbbet belepréselni.

Jim -elsősorban- költőnek tartotta magát, így aztán az írott irodalom szerelmese volt. Walt Whitman, Baudelaire, Poe, Jack London és Kerouac műveit behatóbban is tanulmányozta.

Az 1960-as években a világ kezdett átalakulni. Morrison is váltott. Otthagyja korábbi életét és Kaliforniába meg, hogy magába szippanthassa az új irányzatokat, tökéletesen feloldódjon a hippik bohém világában.

morrison-mix.jpg

A The Doors 1965-ben alakult. Az együttes nevét Aldous Huxley: The Doors of Perception című művéből vették. Jim lett a szövegíró énekes, frontember, Ray Manzarek a billentyűs, John Densmore a dobos és Robby Krieger gitáros. 10 lemezt készítettek közösen, ami Jim szélsőséges személyiségét ismerve nem volt túl egyszerű. Ráadásul mértéktelen alkohol- és drogfogyasztása keményen pusztította a szervezetét. Szövegeiben, élő koncertjein egyre többször és egyre nyíltabban bírálta az amerikai kormányt, így korai halála miatt különféle összeesküvés elméletek születtek.


Az igazságot a barátnője, Pamela Courson elvitte magával. 1971. július 3-án a fürdőkádban talált Jim-re. Valószínűleg túladagolás vette el életét bár az orvos szívinfarktust állapított meg. A boncolás elmaradt, így már soha nem fogjuk megtudni az igazságot. Párizsban, a Père-Lachaise temetőben alussza örök álmát. Jellegzetes hangja, dalai, melyeket a The Doors-szal készített még ma is népszerűek.

Szólj hozzá

music