2019. dec 08.

Karády Katalin

írta: Clodovicus S. Carolus
Karády Katalin

       A kis Kanczler Katika Kőbányán született 1910. december 8-án, egy igazi proli családba.

       A papája cipész volt és gyermekeit leginkább nadrágszíjjal nevelte.
A kis Katika óriási szerencséjére cserediákként öt esztendeig Svájcban és Hollandiában tanulhatott, így mire hazatért, már egy másik univerzum született meg benne.


       A szépséges leányka a Kereskedelmi Leányiskola tanulója lett, s egyik este színházjeggyel a zsebében ott ült az operettben, hogy elámuljon Pálmay Ilka remek játékán, s rajta keresztül beleszeressen a színházba. Különös módját választotta a családból való menekülésnek: férjhez ment egy öreg vámtiszthez, akitől néhány hónap múlva el is vált. De nem sokáig volt egyedül, mert meg vagyis felfedezte a kor hírhedt aranyifjúja Egyed Zoltán, akitől új családnevét is kapta, s így lett Karády Katalin. Egyed Zoltán mindenkit ismert a művészvilágban, sokakat repített föl, s aztán taszított a mélybe. Karádynak igazi támogatója lett, úgymond: „megcsinálta”, sztárt faragott belőle. Őt utánozta sok ezer leányka, őérte epekedett sok száz ifjú és vén.

       Karády-körök alakultak, rajongói levelek tucatjait juttatta el a Posta a Karády villába (melyet később Antall és Horn is használt). Hangja belebúgott a forró éjszakákba, s a 30-as évek vége, 40-es évek eleje néha Karády-botrányoktól volt hangos. Aztán eljött az igazi szerelem is Ujszászy tábornok személyében, de csak rövid ideig, mert a háború átsöpört az országon. Szerelme eltűnt, a hatalom a nyilasok kezébe került, a művésznőt be- és letiltották.
Állítólag 1945 januárjában a nyilasok markából mentett ki embereket, akiket a 30 centi vastag jéggé fagyott Dunába akartak lőni. Később ezért, vagy valami másért néhány napra eltüntették.


       A háború után furcsa helyzet alakul ki körülötte. Tagadják is, meg nem is. Majd mégis lehetőséget kap a szereplésre, de csak vidéken. Alapító tagja lesz a Magyar-Szovjet Művelődési Társaságnak, de hiába igyekszik az új hatalom kegyeibe férkőzni. Végül 1951-ben távozik Magyarországról, melyről a kor külföldi magyar sajtója igencsak felemásan nyilatkozik. 1968-ban költözik az Egyesült Államokba, ahol kalapszalont nyit, s alapvetően visszavonultan él. 1990-ben bekövetkezett halála után itthon, a Kerepesi temetőben helyezik végső nyugalomba.

       Életéről több film, színdarab is készült. Ám a teljes valóságot soha senki sem tudhatja már meg, hiszen -leszámítva néhány dokumentált, tényszerű adatot- Karády magánéletét csupán a művésznő saját elbeszélései alapján ismerhetjük. Tehát a búgó hangú démon örökre megőrzi titkát, mert bárki is volt Ő, megmarad a huszadik század egyik magyar szex szimbólumának, aki az első igazi nyugati magyar sztár volt.

karady_mix.jpg

Szólj hozzá

film történelem színház művészet szakma