2015. okt 04.

Orient Expressz

írta: Clodovicus S. Carolus
Orient Expressz

A legendás Orient Expressz megálmodója egy belga bankár bizonyos Georges Nagelmackers volt,

aki amerikai mintára szeretett volna egy Európát Ázsiával összekötő vasúttársaságot alapítani. A tervhez sikerült részvényessé tenni a Belga uralkodót, így az expresszvonat méltán hirdette a legmagasabb luxust, eleganciát és kényelmet..
Az Orient Expressz első kísérleti útja Párizsból Bécsbe vezetett, mely nem várt sikert hozott. Időközben az Oszmán birodalom és az európai nagyhatalmak egymáshoz való viszonya is rendeződni látszott, így a bankár álma kezdett valósággá válni. Gőzerővel épültek a vasútvonalak, így a hosszú utazásokat nem kellett megszakítani.
Az első teljes útvonalát az Orient Expressz -Párizstól Konstantinápolyig- 1883. október 4-én kezdte meg.  A több mint 3000 kilométer utat 67 és fél óra alatt tette meg.
„Roi des Trains, Trains des Rois” (vonatok királya, királyok vonata)
A tökéletes luxussal felszerelt kocsikban az utas a legfinomabb kényeztetést élte át. A kizárólag első osztállyal indított szerelvényen utazni csupán a gazdagok és befolyásos személyek kiváltsága volt, hiszen csaknem 500 aranyfrankba került a jegy.
Az aranykor 1914-ig tartott. A háborúk és a megváltozott politikai, gazdasági helyzet már nem kedvezett a luxusvonatnak. Voltak még rövidebb időszakok és távolságok, ahol megjelent, de a 20. század végére nosztalgiavonattá "muzeálódott."
orient_mix.jpg
Szólj hozzá

izébigyók