2015. nov 08.

A vámpírok atyja

írta: Clodovicus S. Carolus
A vámpírok atyja

A kis Abraham 1847. november 8-án született az írországi Dublin városában.

A szülők nehezen boldogultak, alig tudták eltartani a hét gyermeküket, melyek közül a kis Abraham született harmadiknak. A fiúcska sokáig betegeskedett, így magántanuló lett. Édesapja a dublini vár tisztviselője okította, de a legtöbbet az otthonukban található sok száz könyvből tanult.

Az egyetemi évekre aztán szerencsésen felgyógyult, 190 centis 80 kilós fiatalemberré iperedett. Az egyetemen ismerkedett meg az irodalommal és a színművészettel, mely meghatározta további életét. Az irodalmi karrier 1872-ben indult a Kristálypohár című írásának megjelenésével. A helyi újságnál helyezkedett el, mint színházi kritikus, mely akkor még nem tartozott a népszerű újságírói beosztások közé.

1876. decemberében írt a Theatre Royal Dublin - Hamlet előadásáról, ahol felmagasztalta a főszerepet alakító Henry Irving színművészt. A népszerű teátrista meghívta magához főhősünket, s csakhamar igazi barátság szövődött közöttük. Abraham, vagy ahogy környezete hívta: Bram a művész impresszáriója lett, majd pedig Irving színházának művészeti menedzsere. Hihetetlenül jó érzékkel végezte a munkáját. Barátja aztán Londonba költözött, hogy ott nyisson színházat. Abraham követte, s így megismerkedhetett a kor népszerű íróival: Sir Arthur Conan Doyle-lal, aki a Sherlock Holmes történetek írója volt és a világhírű drámaíróval George Bernard Shaw-val.

Ebben az időszakban jelenik meg több regénye is, de az igazi nagy siker még várat magára. Nem sokáig, mert 1890-ben találkozik a „sánta dervissel”, vagyis Vámbéry Ármin magyar professzorral, Ázsia kutatóval, aki mesél neki Magyarországról, Erdélyről, Havasalföldről és annak 15 században élt véreskezű hercegéről III. Vlad Tepes-ről, akit a helyiek Drakulának hívtak, mert családja a Sárkány (draco) Lovagrendbe tartozott. Bram Stoker ezeket a történeteket hallgatva ihletett kapott és hat éven át bújta a könyvtárakat, hogy elegendő anyagot gyűjtsön megírandó regényéhez. Kutatásainak eredményeként 1897-ben megjelenhetett „Drakula gróf válogatott rémtettei” című regénye, mely néhány hét leforgása alatt nevét a világhírnév magasságába repítette. Az általa megalkotott misztikus vámpír figurája sok-sok évtizeden át töltötte el borzongással az olvasókat. Aztán 1931-ben elkészült az első vámpíros film a Drakula, melynek főszerepét Lugosi Béla Magyarországról kivándorolt színész játszotta nagy sikerrel.

bramstoker.jpg

Szólj hozzá

irodalom izébigyók