2015. nov 30.

Swift

írta: Clodovicus S. Carolus
Swift

de nem a Suzuki

1667. november 30-án született

a sokáig dr Shit álnéven írogató különösen udvariatlan, idegesítően pofátlan, a szexualitás kérdését szabadon kezelő, különc, akinek legismertebb művei „Gulliver utazásai” összefoglaló cím alatt jelentek meg. Jonathan Swift az ír szatirikus írók egyik gyöngyszeme, igaz, most más ír ironikus gyöngyszem nem is jut eszembe.
Dublinban született, de gyermekként sem volt átlagos élete. Tanulni utált, bizonyítványait is csak kegyelemből kapta meg. Ám a sors mégis úgy hozta, hogy az anglikán egyház magas rangú papja lett, miközben titkárként is működött hébe-hóba és a politikai életben is fontoskodott. Felesége mellett hosszú éveken át hűséges szeretőt tartott ám mindezek mellett az írói hivatást tartotta élete legfontosabb ügyének.
Tekintélyes életművet írt össze, de aktív éveit megkeserítették betegségei. Végül felesége és szeretője halála után teljes depresszióba süllyedt, melynek fizikai tünetei komoly szenvedéseket okoztak. Utolsó hónapjait rohamosan hanyatló szellemi állapot és daganatos szembetegség súlyosbította. 77 esztendősen búcsúzott el e földi világtól.

Aki esetleg még nem olvasta a híres művet, melyben Gulliver elutazik Liliputba és Brobdingnagba, az ITT belefoghat:

swift_mix.jpg

Szólj hozzá

irodalom izébigyók