2015. dec 21.

Keresztrejtvény no1

írta: Clodovicus S. Carolus
Keresztrejtvény no1

Általánosan elfogadottnak tekinthető, hogy az első igazi, nyomtatásban közölt keresztrejtvény

1913. december 21-én az amerikai New York World című demokrata napilapban -melyet a magyar származású Pulitzer József tett naggyá- jelent meg először. Szerkesztője a játékos hegedűművész és újságíró: Arthur Wynne volt, Mivel a játék igen egyszerű, hiszen csak egy ceruza kell hozzá, hihetetlenül gyorsan elterjedt. A húszas évekre már minden magára valamit is adó újságban ott díszelegtek a különféle rácsokba szerkesztett keresztrejtvények.

A játékot aztán gyakorta összekötötték pályázatokkal, ami plusz izgalmakat hozott. Rendeztek belőle versenyeket, ahol a megoldók és a szerkesztők is versenyezhettek a maguk területén.
A későbbiek során a keresztrejtvényt is továbbfejlesztették. Így alakult ki a mai „mezőny” a hagyományos, rácsos elrendezéstől a képeket is tartalmazó skandináv és olasz típusú rejtvényekig. Igen széles a skála, s aki szereti a rejtvényeket, biztosan megtalálja a neki megfelelőt.

A keresztrejtvénynek haszna is van, hiszen sok felmérés bizonyítja: bővíti a játékos szókincsét, fejleszti tudását, szélesíti látókörét, s játék közben új, érdekes tartalmakra is felhívhatja a figyelmet, vagy csak egyszerűen megnyugtatva kikapcsol.

keresztrejtveny001.jpg

Szólj hozzá

izébigyók