2015. dec 22.

Kuro-tamago

írta: Clodovicus S. Carolus
Kuro-tamago

avagy: a fekete tojások

Anno írtam már a Kína szerte kedvelt pisitojásról -fene a gusztusukat-, melynek létezik egy finomítottabb japán verziója is: a híres Owakudani fekete tojás.


Az elkészítéséhez Japánországba kell utazni az Owakudani völgybe, ahol mintegy 3000 évvel ezelőtt keletkezett és még ma is aktívnak mondható kráter található. Számtalan hőforrás és hasadék ontja magából a penetráns bűzt, ám ennek ellenére kedvelt turistacélpont.

A hőforrásokat a helyiek főzésre használják. Specialitásuk a fekete tojás, mely egyébként közönséges tyúktojás, ám a kénes, szulfidos és mit tudom én még mit tartalmazó forrón bugyogó vízben fekete színűvé fő, a szaga pedig gusztustalanul kénesen büdös lesz.

A kis japánok általában tavasszal látogatnak el a Hakone hegyhez, hogy felmásszanak az oldalára, s a pihenőhelynél vegyenek egy zacskó fekete tojást és azt majszolgatva nézegessék a közeli Fuji-t. Állításuk szerint egy Kuro-tamago elfogyasztása 7 évvel hosszabbítja meg az életet.

kurotamago.jpg

Szólj hozzá

izébigyók