2016. jan 15.

Wiki

írta: Clodovicus S. Carolus
Wiki

Az enciklopédiák, kalendáriumok már az ókorban ismeretesek voltak, hiszen az emberiségben mindig létezett a vágy, hogy egy helyen gyűjtse össze az egyetemes tudást.


A modern kornak nagy segítsége a világháló, s bár sokak számára csupán zenék és képek lelőhelye illetve a kék "f” jellel ismeretes „közösségi” ...izét jelenti. Ám emellett azért léteznek olyan oldalak is, melyek igyekeznek összegyűjteni fajunk tudományos, művészeti, sport és egyéb eredményeit. Jelenleg ezek egyike a Wikipedia, avagy: A szabad enciklopédia.

Egy efféle ötlet már a Galaxis útikalauz stopposoknak című 1978-ban megjelent Douglas Adams regényben is olvasható. Ott is szabadon módosítható szócikkek szerepelnek, s a Wikipedia is ebből a szabadon változtatható wiki formulából épült fel. Alapítói Jimmy Wales és Larry Sanger, akik 2001. január 15-én hozták létre azt az alapítványt, mely a Wikipediát működteti. Az enciklopédia őse a Nupédia nevű internetes portál volt, melyet zárt rendszerben kívántak fejleszteni. Ennek aztán az lett a következménye, hogy évente mindössze 13 cikk született.

A Wikipedia már indulásának évében 20 ezer új szócikkel büszkélkedett, ami mára elérte a 32 milliót, melyet csaknem 40 millió ember szerkeszt, s az írások immár 287 nyelven jelennek meg. Természetes, hogy előfordulhatnak hibák, vagy pontatlanságok, de egy független társaság az Encyclopedia Britannica-val történő összehasonlítás után kijelentette, alig van eltérés a hibaszázalékokban.

A Wikipediát gyakran érik különféle vádak pártatlansága miatt. Inkább úgy lenne helyes a megfogalmazás, hogy nem objektív, de nem is szubjektív. Inkább a különböző nézetek bemutatására törekszik, hiszen a Föld nevű bolygón sokféle nemzetiségű, vallású ember él, s ki-ki más szemszögből látja ugyanazt a dolgot. Ez a rendkívül színes közösség arra is képes, hogy kiszűrje azokat, akik valójában csak vandálkodnak, s ezáltal ténylegesen hasznos cikkek maradnak a rendszerben.

Szerencsére 2013-tól létezik a Wikipediának mobiltelefonon is használható verziója, így bárhol, bármikor elérhető.

A magyar Wikipediának két indulása is volt. Az első 2001. május és szeptember között, mindössze öt lappal, amivel senki sem foglalkozott. Aztán Gervai Péter informatikus bábáskodásával 2003. július 8-án újjászületve a második start már sokkal sikeresebbnek bizonyult. Az első, független szócikk az Omega együttesről jelent meg. Jelenleg csaknem 400 ezer szócikket tartalmaz, a lapok száma 1,1 millió és mindezt csaknem 1700 lelkes szerkesztő ápolgatja.

Boldog 15. születésnapot, Wikipedia!

wiki.jpg

Szólj hozzá

izébigyók