2016. jan 30.

Az utolsó koncert

írta: Clodovicus S. Carolus
Az utolsó koncert

1969. január 30-án a londoni Apple irodaház tetején koncertezett a világ legsikeresebb együttese, s eljátszották hattyúdalaikat, melyek később a Let it be illetve az Abbey Road albumokon jelentek meg.

A mai üzemzajos szennyben, amit egyesek zenének mernek hívni, szinte azt hihetnénk: A The Beatles névre már senki nem emlékszik.

thebeatles-mix.jpg

A zenekar ezt a fellépést egy újraindulásnak gondolta, de addigra a tagok már más irányzatokban igyekeztek megtalálni saját hangjukat. A próbák is feszültséggel teltek, s aki csak hallotta, katasztrófának jósolta.
Végül 1969. január 30-án, egy szeles napon, a Beatles fiúk felmentek a tetőre és belecsaptak a húrokba. Csak néhány dalt sikerült lejátszaniuk, mert a környék pénzintézetei kihívták a rendőrséget, akik azonnal leállították a zenélést.

A csonka koncert után megjelent két album jelentős részét az Apple Studiosban majd végül az Abbey Road 2. stúdiójában vették fel, de igazából a folytonos viták miatt szinte egyetlen szám sem lett teljes. Külön érdekesség volt, hogy készült egy afféle zenei montázs is, amit eredetileg szerettek volna megjelentetni, de végül az egész már senkit sem érdekelt.

The Beatles Rooftop Concert 1969 London (HD) from lordcris on Vimeo.

Szólj hozzá

művészet music