2016. feb 16.

Schlesinger

írta: Clodovicus S. Carolus
Schlesinger

Azt gondolom, szerencsés találkozás volt az, amikor 1968-ban találkozott egymással John Schlesinger, Dustin Hoffman, Jon Voight, Adam Holender és John Barry.

schlesinger-mix.jpg

Megszületett egy film, a Midnight Cowboy, melyet megtekintésre szívből ajánlok. Rendezője az a John Schlesinger volt, aki 1926. február 16-án született Londonban. Oxfordban tanult, aztán 1956-tól a BBC-nek forgatott dokumentumfilmeket, melyekből több is nemzetközi fődíjat kapott. Aztán a Royal Shakespeare Company és a londoni Aldwych Színház rendezőjeként alkotott, majd átruccant Amerikába egy kicsit filmezni - megmutatni Hollywoodnak, miként is kell egy X-kategóriás filmmel három Oscar-díjat nyerni. A Midnight Cowboy (Éjféli cowboy) után még két említésre méltó film, melyet Oscar-díjra jelöltek: Vasárnap, átkozott vasárnap és a Maraton életre halálra.

Az amerikai „kirándulás” után a londoni National Theatre és a Royal Opera House rendezője és igazgatója volt, az Álarcosbál rendezése több elismerésben is részesült, de színházi működése mellett továbbra is forgatott dokumentum és játékfilmeket különböző televíziós társaságok számára.

Hosszú és keserves betegség után 2003. július 24-én 77 esztendős korában búcsúzott e földi léttől.

Szólj hozzá

művészet music szakma