2016. feb 20.

Boulle

írta: Clodovicus S. Carolus
Boulle

A pipázók nemzetközi napján született a maga is nagy pipázó hírében álló Pierre Boulle francia író.


1912. február 20-án látta meg a napvilágot Avignonban a pápák városában, (ahol készen áll már a híd, táncot járnak Avignonban...). Gyermek és ifjúkoráról semmi érdemlegeset jegyeztek föl, átlagosnak volt mondható. Villamosmérnöki tanulmányai után 1936-tól egy angol gumiültetvényen dolgozott mindaddig, míg be nem hívták katonának.

boulle-mix.jpg

Magánélete innentől kezdve elég izgalmassá vált, volt harctéren küzdő katona, titkosügynök. A fogságból megszökve tovább küzdő antifasiszta ellenálló. A háború után aztán visszatér a gumi bizniszbe, majd végül mindent hátrahagyva Párizsba költözik, hogy kiírja magából az átélt borzalmakat. Így születik meg a Híd a Kwai folyón (eredeti cím: The Bridge on the River Kwai) című regény, mely pillanatok alatt óriási siker lesz. Csak pár év kell, és Hollywood lecsap a témára - 1957-ben mega-sikerű film készül belőle. Még aki nem is látta a filmet, amit sajnálhat, még talán annak is ismerős az az induló, mely Kenneth Alford 1914-es szerzeménye (Colonel Bogey March), amit a katonák fütyülnek a film több jelenetében.

 

Ezt a hatalmas sikert nehéz volt felülmúlni. Néhány regényt meg kellett írni hozzá, hogy eljussunk az 1963-as évhez. Ekkor jelent meg az író második sikerkönyve A majmok bolygója. Valójában két sikerről van itt szó, hiszen a regény mélységi mondanivaló szintjén tér el a belőle 1968-ban készült filmtől. Így aztán érdemes mindkettőt „elfogyasztani”, hogy képesek legyünk egészében megérteni a lényeget.

Szólj hozzá

irodalom