2016. ápr 13.

Scrabble

írta: Clodovicus S. Carolus
Scrabble

Az 1930-as években is előfordult, hogy kiváló szakemberek, nagy koponyák maradtak munka nélkül.

Így történt ez Alfred Mosher Butts (bocs, de ez volt a neve), New York-i építésszel is. Mivel munkája nem lévén, játékkal ütötte el az időt. Anagrammákat, szójátékokat játszott, s aztán arra gondolt, milyen remek lenne, ha a szójátékot társasjáték formájában is játszani lehetne.

Így -kis kísérletezés után- kitalálta a Lexiko nevű társasjátékot, melyben ötvözte a keresztrejtvényt az anagrammával. A név nem vált be, így Criss Cross Words lett a neve. De ez sem segített. Butts mérnök volt, semmit sem értett a marketinghez, így a játék jogait eladta egy James Brunot nevű vállalkozónak, aki 1946-ban szabadalmaztatta és új nevet is adott neki: Scrabble!

scrabble_mix.jpg

Connecticut-ben, egy régi iskolaépületben indult meg a gyártása és a Macy áruházlánc forgalmazta. Az első 2500 doboz olyan gyorsan elfogyott, hogy nem győzték gyártani. Így a gyártási jogokat meg kellett osztani. A kezdeti években egy, másfél millió darabot adtak el, s úgy hírlik, jelenleg csaknem 200 millió családban található meg a zöld táblás társasjáték.

1984-ig vezette a minden idők legjobb társasjátékainak ranglistáját, melyet kissé megingatott a kanadai Chris Haney és Scott Abbott újságírók által 1979-ben létrehozott Trivial Pursuit nevű kérdés-felelet -általános ismereteket felmérő- társasjáték.

Szólj hozzá

izébigyók