2016. máj 23.

Mr Moog

írta: Clodovicus S. Carolus
Mr Moog

Aki ma zenével, azon belül is elektronikus zenével foglalkozik, ismernie kell Dr. Robert Moog nevét.

Ő volt az, aki megalkotta az első szintetizátort, melynek még billentyűzete sem volt.

Moog 1934. május 23-án született New Yorkban. Eredetileg a fizika érdekelte, tanulmányait is ebben a tudományágban folytatta. Később -mellékesen- begyűjtött még egy villamosmérnöki diplomát, meg egynehány díszdoktori címet itt-ott.
Herbert Deutsch zeneszerző segítségével alkotta meg az első szintetizátormodult, melyet 1964-ben mutatott be. Persze óriási volt a siker, főleg akkor, amikor már tényleg lehetett rajta játszani.
Két céget is alapított rá, s a 70-es évektől olyan hangszereket gyártottak, melyek beépültek az éledő rockzene hangzásvilágába. Munkája során zenésznagyságokkal dolgozhatott együtt, akik folyamatos visszajelzésekkel segítették a fejlesztést. Wendy Carlos ( pl. a gépnarancs zeneszerzője) vagy Keith Emerson az Emerson Lake and Palmer-ből.

„Mérnök vagyok. Magamat szerszámkészítőnek tekintem, a zenészek az ügyfeleim. Ők használják az általam készített szerszámokat.”

78. szülinapjára a Google is készített egy ajándékot. Egy megszólaltatható szintetizátort.

Kár, hogy ezt már nem láthatta, mert 2005. augusztusában átlépett az árnyékvilágba, s az elektronikus zene legendájává vált.

moog-mix.jpg

Szólj hozzá

music izébigyók