2016. jún 03.

Rothko

írta: Clodovicus S. Carolus
Rothko

Ismerős valakinek Mark Rothko neve?

Megmondom őszintén, magam is afféle művészetet kedvelő, művelő vagyok, ráadásul a jelentősebb festőket is ismerem, de Rothko neve nekem sem csengett ismerősen. Pedig a múlt esztendőben 176 millió dollárért cserélt gazdát az egyik képe, hála annak a világméretű sznobizmusnak, melyet mindig a gazdag ostobaság táplált. Elég csak szétnézni kicsike hazánkban, s látható: a pénz alig jár együtt az ízléssel.

Szóval: Rothko.

Eredetileg Marcus Rothkovich volt a neve és Oroszországban született 1903-ban. A család kivándorolt Amerikába, de nem igazán találták meg számításukat. A kis Marcus szinte semmihez se értett, viszont ügyesen helyezkedett, s remekül másolgatott az európai expresszionisták stílusában. Próbálkozott a szürrealista tájképfestéssel is, de végül egy igazán ütős San Francisco-i bulin rájött, hogy tulajdonképpen a festészet csupán színpacsmagok egymás mellé helyezése. S ha az alkotások mellé lilaködös magyarázatokat hablatyolunk, akkor a legelvetemültebb kritikus sem mer megszólalni. Merugye, ha már veszik a képeket a gazdag sznobok, ugyan ki vállalná el a leleplező szerepét?!

 

Így működik ez ma is, itt is. A „király meztelen”-effektus mindig tetten érhető. Érvényét veszti az igazi érték, mert a silány szemét ellepi a piacot. Kiszolgálói pedig a lassan két bites agyúra csökevényesedett, az ál-művészetet istenítők széles hada.

 

De hát... Rothko képe 176 millió dollárért kelt el. Persze neki, már mindegy, öngyilkos lett. Lehet, öntudatára ébredt és szembenézett saját silányságával. Ezt sokaknak javaslom. Ne késlekedjetek!

rothko_mix.jpg

Szólj hozzá

művészet