2016. júl 30.

Feketén fehéren

írta: Clodovicus S. Carolus
Feketén fehéren

A fotográfia komolyabb időszakában,

amikor még papírra "hívták elő" a képeket, amikor még csak a legmerészebb sci-fi szerzők fantáziájában létezett a digitális, színes képalkotás, a minőségibb fekete-fehér fényképek elkészítéséhez némi szaktudásra és érzékre volt szükség. Természetesen nem hiányozhatott hozzá a képet rögzítő eszköz sem, de mint az köztudott, a tehetséges fotográfus egy vacakabb masinával is képes kiváló képeket készíteni, lásd a magyar származású Capa, aki egy elég fapados fényképezőgéppel "lőtte" híres alkotásait.

Sajnálatomra bennem nincs meg az a fotós tehetség, ami esetleg nevemet a világhír felé repítené, ezért megmaradok az átlagos képes oldalak nézegetőinek táborában. Van is két afféle kedvenc, melyek egy különleges célkitűzéssel is bírnak. Mindkét oldal eltökélt szándéka összegyűjteni és megőrizni a 20. század fekete-fehér fotográfiáit.
Az első egy amerikai: shorpy.com
Itt a legkorábban fellelhető amerikai fotók láthatók, csupa-csupa amerikai témában. A legtöbb kép a huszadik század 20- as, 30- as éveinek mindennapjait ábrázolja. A fotográfiák között sok a muzeális darab, híres amerikai gyűjtemények ritkaságai.

A másik kedvenc -természetesen- magyar: fortepan.hu
Már a cím is arra utal, hogy itt bizony régi, többségében fekete - fehér avagy Sepia színezetű alkotások láthatók számtalan témában az egykori és a mai Magyarország területéhez köthetően. A gyűjtemény érdekessége, hogy sok-sok magánember adományából keletkezett, s bővül ma is. Örömteli az efféle kezdeményezés.

feketen_feheren.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók