2016. sze 02.

Az elnök szakálla

írta: Clodovicus S. Carolus
Az elnök szakálla

avagy: egy kis történelmi bulvár

Amikor megjelent a férfi nyúzott képe az újságban, a kislány nagyon megsajnálta.

Nézte a férfi fáradt szemét, beesett arcát, s arra gondolt, hogy levelet ír neki, melyben majd azt javasolja, növesszen bajuszt és szakállat, hogy jobb benyomást keltsen. A naptár épp 1860-at mutatott, a 11 éves kislányt úgy hívták: Grace Bedell, az újságban látott férfi neve pedig: Abraham Lincoln volt.

A meseszerű történetre a kislány leszármazottja bukkant rá a washingtoni Fehér Ház archívumokat őrző könyvtárában. 1860-ban Lincoln, a republikánus elnökjelölt kampánykörútjának előkészületeiről jelent meg egy újságcikk. A kis Grace pedig -meglátva a képet- megírta levelét az 51 esztendős politikusnak, hogy sokkal több szavazatot kapna, ha bajusza vagy/és szakálla lenne, mert az arcszőrzet komolyságot tükröz, s ráadásul jobb megjelenést is biztosít.

S a nagy ember saját kezűleg írta meg válaszlevelét, -mert akkor még a nagy emberek leereszkedtek a kisemberekhez- melyben kifejtette, hogy sohasem viselt sem bajuszt, sem szakállt, s nem hinné, hogy ezen most, vén fejjel kellene változtatnia, de nagyon köszöni a figyelmes észrevételt.

De!
A válaszlevél után egy hónappal, azaz 1860 november 25-én készült portrén, már Lincoln szakállt visel! S amikor 1861 februárjának közepén -már mint az Egyesült Államok 16. elnöke- székfoglaló utazása során útba ejtette Westfield városát is, meglepő módon megkereste a 11 éves kislányt és megköszönte neki a tanácsát. A korabeli helyi újság szenzációként közölte, hogy amikor az elnök megérkezett, határozott léptekkel átküzdötte magát az őt éltető tömegen, csak azért, hogy néhány percet eltölthessen a peronon ülve a 11 éves Grace Bedell-lel. Búcsúzóul az elnök megpuszilta a kislányt, aki megjegyezte, hogy igen csiklandós az elnök úr szakálla.

lincolnmix2.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók