2016. sze 25.

L. L. L.

írta: Clodovicus S. Carolus
L. L. L.

A nagy római birodalom történetében kevés olyan tehetséges hadvezérről beszélhetünk, ki többször is legyőzte a Köztársaság legfőbb ellenfelét Mithriadest.

Ilyen volt Lucius Licinius Lucullus. Ám a kegyetlen idő, s a történelem nem sikeres hadvezérsége miatt jegyezte fel, hanem híres lakomái okán.

Főhősünk sok győztes csatát nyert, gazdag zsákmányából tekintélyes részt tett félre magának -úgymond- nyugdíjas éveire. Kalandozásai során számtalan érdekes, kulináris különlegességgel is találkozott. Lucullus által lett ismert -s terjedt el az egész világon- egy piros gyümölcs a cerasus vagyis a cseresznye.

Mire Lucullus megelégelte a hadvezérséget, s úgy döntött, hogy nyugdíjba vonul - tekintélyes méretű vagyon várta otthon. Palotája, kertjei roskadoztak a kincsektől, raktárai pedig a különleges ételektől. Minden nap fényes lakomákat rendezett, s vendégei a római kor hírességei és politikai vezetői közül kerültek ki. Palotájának minden terméhez tartozott egy gazdagon összeállított menüsor. Így -amikor vendégek érkeztek- elegendő volt csak a terem nevét megadni, s szolgái máris munkához láthattak.
Innen került a köztudatba a „lukulluszi lakoma” elnevezés.

De gazdagsága hasznosabb értéket is teremtett. Hatalmas könyvtárat hozott létre, melynek megnyitotta kapuját minden római polgár előtt.

lucullus-lakoma.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók