2016. okt 23.

Maci bácsi

írta: Clodovicus S. Carolus
Maci bácsi

Bizonyos kortól fölfelé mindenkinek ismerősen cseng Pécsi József: Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán című művének részlete. Nem rémlik? Pedig de! Mert ez a visszatérő zenei motívum volt a legendás Tv Maci szignálja Vajda József utánozhatatlan előadásában. (A teljes mű itt)

A híres mackó 1963 tavaszán jelent meg először a Magyar Televízió képernyőjén, de születésének napját inkább mára, október 23-ára tették. Nem véletlenül, hiszen ma ünnepelné 94. születésnapját Németh Sándorné, vagyis Bálint Ágnes, akinek mesevilága sok kicsire és nagyra volt hatással.

A kedves kis brumit Lengyel Zsolt bábterve alapján Köber Tibor készítette, s nem csak az Esti Mese nyitó és záró filmecskéjében, hanem Bálint Ágnes meséiben is felbukkant. Afféle szocialista mesesztárrá, emblematikus kabalává vált. 1968-ban volt egy fazonigazítás, igyekeztek a kis dörmögőt nemtelenné tenni, hogy a gyerekek maguk dönthessék el, fiú avagy lány. 1981-ben teljesen lecserélték a stílust, a mackót, de nem sikerült belopnia magát a gyerekek szívébe. Csak rövid ideig szerepelhetett a képernyőn. Így aztán 1982-ben teljesen újjá és újraszületett a kicsi maci. Foky Ottó bűbájos figurája vette át a stafétabotot, felidézve az eredetit.

1998-ban az akkori vezetés nyugdíjba küldte a Tv Macit. De a kivételes közfelháborodás miatt visszakerült. Egészen 2012-ig, amikor újragondolták a sztorit. Lecserélték a házát, a külsejét, ruházatát. Számítógépezik, a kishúgát ölelgeti, mintha a felesége lenne (?), nem mos fogat, nem köp, nem zuhanyozik, nem rak rendet. Afféle kis bumburnyák lett belőle - érthető módon. A zenét is lecserélték, ami egyébként nem sikerült rosszul, de hát mégsem a Tv Maci zenéje. No, a vége csak az lett, hogy sokak kritizálásának hatására visszatették a Foky Ottó féle változatot.

Bár már évek óta nem nézek tévét, így nem tudom, most melyik maci van szolgálatban, csak bízni tudok benne, hogy a Foky Ottó által megálmodott kedves jószág az, amelyik nyitja és zárja az esti mesét.

tv-maci-2016.jpg

 

Szólj hozzá

történelem izébigyók