2016. nov 18.

Boldog születésnapot, Miki egér

írta: Clodovicus S. Carolus
Boldog születésnapot, Miki egér

1928. november 18-án mutatkozott be a nagyközönségnek a Walt Disney stúdió sztárja: Miki egér, akit eleinte még Mortimernek hívtak. Legelső filmje -Az őrült repülő- már hangos, animációs film volt.

Disney nem született gazdagnak. Fordulatos és nehéz élete párhuzamosan zajlott a film és az animáció fejlődésével. Az első kölcsönkamerával és barátjával Ub Iwerks német származású grafikussal már 1921-ben készítettek vicces rajzfilmeket, bár akkor a főszereplő Oswald a nyúl volt. Túl sikeresnek nem bizonyult a projekt, pedig befektetője és producere is akadt. Végül, mivel Oswald jogait már korábban eladták, egy új figurát kellett kitalálni. Ekkor született Mortimer, a későbbi Miki egér.
Szerencsés találkozás volt hármuké, mert barátságuk megalapozta a Walt Disney stúdiót.

mikieger_mix.jpg

Egy városi legenda is kapcsolódik egy Miki egeres rajzfilmhez. Úgy szól a sztori, hogy amikor 1939. szeptember elsején kitört a II. világháború, akkor a BBC adásában éppen egy Miki egér rajzfilm ment. Azt szakította félbe a bemondónő Jasmine Bligh, aki közölte, hogy kitört a II. világháború. Majd az adás megszakadt. Aztán 1946. június 7-én, amikor véget ért a II. Világháború, ott folytatták a rajzfilmet, ahol abbahagyták. Mindez úgy vonult be a történelembe, mint a világ leghosszabb adásszünete.
Ebből persze semmi nem igaz, vagyis nem egészen. 1939. szeptember 1-én valóban leadtak egy Miki egér rajzfilmet, ami teljesen le is ment. Utána még volt más műsor is, azok is lementek. Csak a délutáni adás nem jelentkezett már. Nem volt semmiféle drámai bejelentés sem. Az újrakezdés adásnapján valóban leadtak egy másik Miki egér rajzfilmet, hozzáfűzve azt az apró megjegyzést, hogy a béke utolsó napján szintén vetített a BBC egy Walt Disney filmecskét.

Szólj hozzá

művészet mókamájszter