2016. nov 21.

Fotó sztori

írta: Clodovicus S. Carolus
Fotó sztori

A világ első fennmaradt fotográfiáját Joseph Nicéphore Niépce francia kémikus, feltaláló készítette kb. 1826 tavaszán, amikor hosszas kísérletezés után egy bitumen szerű alig fényérzékeny anyaggal bekent ónlemezre a camera obscura segítségével nyolc órán keresztül rögzítette a szobája ablakából látható városrészt.

 

window_at_le_gras_ca_1826-27_joseph_nicephore_niepce-.jpg
Niépce féltette találmányát, ezért amikor tudományos körökben bemutatta, nem mindent mondott el, így általános érdektelenség fogadta. Kifogyott az ötletekből és a pénzből, ezért örömmel vette a különleges díszletekkel, fénnyel kísérletező Louis Daguerre társulási szándékát. Négy évig dolgoztak együtt, hogy kifejlesszék a fényképezés alapvető technikáját, de minduntalan zsákutcába jutottak.
Munkakapcsolatuknak Niépce 1833-ban bekövetkezett halála vetett véget, de Daguerre nem adta fel. Újra és újra átnézte a már számtalanszor végrehajtott -főleg kémiai- kísérleteket, végül -szerintem tök véletlenül- 1837-ben egy speciális bevonattal rendelkező üveglapra elkészítette az első igazi fotót néhány kacatról a szobája sarkában.

daguerreotype_daguerre_atelier_1837.jpg

Az ezt követő rettenetesen bonyolult eljárás a kép fixálását volt hivatva elvégezni, de Louis Daguerre ekkorra már felcsipegetett valami kémiai jártasságot egykori tudós társától. Ezután még néhány kísérleti kép készült, például az ablakból fotózta Párizs egyik zsúfolt utcáját, amin csak azért látszik mindössze két ember, mert megkérte őket: a 10 perces exponáló idő alatt ne nagyon mozogjanak. Az elkészült alkotásokat -természetesen- önmagáról dagerrotípiáknak nevezte el.

parizsi_utcakep.jpg
A felfedezést csakhamar bemutatta a francia Tudományos Akadémián, ahol hatalmas tetszést aratott. A találmányt megvásárolták, de nem hagyták ki Niépce örökösét sem. Aztán 1839. augusztus 19-én a Francia Akadémia a világnak ajándékozta. Így maradt le William Henry Fox Talbot a tudományos világhírnévről, mert bár 1834-ben ő is elkészítette a saját fényképezési technikáját, azt betette a fiókba, s csak jóval később szabadalmaztatta.
Mindezt aztán felülírta a celluloid, melynek 1887-es feltalálása illetve a lencsék és kamerák fejlesztése új korszakot és új nevet teremtett: KODAK. Ezzel párhuzamosan Edwin Land megalkotta a Polaroid eljárást, mely új ihletet adott a hétköznapi és a művészi fotózáshoz.


S végül -jó nagy ugrással- eljutottunk a mához, ahol a digitális fotózás örömét már az alig totyogó csecsemők is élvezhetik, hiszen -szinte- okostelefonnal a kézben jönnek a világra.

feltalalok.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók