2017. jan 29.

Tarzan

írta: Clodovicus S. Carolus
Tarzan

Kedves kis olvasóm!
Mint ahogy azt már korábban ígértem, mesélek valamit Tarzanról is. Akkor íme:

Tarzan „apukája” az amerikai Edgar Rice Burroughs író, aki 1912-ben publikálta a Tarzan a majomember című regényét.
Kedves kis olvasóm, talán nem árulok el különösebb titkot azzal, ha feltárom előtted a történet legelejét. Szóval, Tarzan valójában az angol főnemes Lord Greytoke fiacskája, aki a szülei rejtélyes halála következtében az afrikai dzsungel lakója lesz, ahol emberszabású majmok nevelik fel.

Burroughs csaknem 40 Tarzan történetet írt, s csudás gazdagságra tett szert, pedig előtte tökéletes lúzer volt, de Tarzan elhozta számára a boldogságot.
Az első Tarzan filmet is az Ő cége gyártotta le és forgalmazta 1918-ban óriási sikerrel, melyben Elmo Lincoln játszotta a főszerepet. Róla nem is fogok ennél többet írni. Kedves kis olvasóm, azért figyeled a dátumokat? 1912-ben jelent meg a könyv, 1918-ban pedig az író már olyan gazdag volt, hogy saját filmgyártó céget alapított, s le is forgatta az első részt. Pestiesen szólva: nem semmi! Ezt próbálná meg itt valaki ráadásul hátszél nélkül!

Tarzan figuráját aztán nagyon sokan átvették. Film, rajzfilm, képregény, számítógépes játék született, melyben az afrikai dzsungelben indáról indára kapaszkodó „majomember” a központi alak.

De nekünk mégis csak a leghíresebb Tarzan a majdnem magyar Johnny Weissmuller.

tarzan_mix-2017.jpg

Szólj hozzá

irodalom