2017. már 22.

A legelső fimvetítés

írta: Clodovicus S. Carolus
A legelső fimvetítés

A Lumière fivérek (Auguste és Louis) élete akkor érkezett igazán nagy fordulóponthoz, amikor apjuk visszavonulása után átvették a fotólemezeket gyártó üzem irányítását.

Csodálatos technikai újításokat vezettek be, mely megalapozta a mozgókép előállítását. Néhány év alatt sikerült megalkotniuk a kinematográf nevű szerkezetet, mely nem csak rögzíteni volt képes a lencséje előtt zajló életet, hanem egy vászonra vetítve meg is tudta mutatni.

Azt gondolom, ennek a masinának a megalkotása, majdnem olyan mérföldkő az emberi technológia fejlődésének történetében, mint a kerék feltalálása.
film_no1.jpg

A kinematográf első „munkája” egy 46 másodperces film rögzítése volt 1895. március 19-én. A kamera mögött Louis állt, a forgatás helyszíne a saját üzemük bejárata. Azt a jelenetet vették fel, amikor a délelőtt dolgozó munkásoknak letelik a műszakjuk, vagyis: A munkaidő vége.

A kinematográf tökéletesen működött! Ezen sikeren felbuzdulva további kisfilmeket rögzítettek, melyeknek legelső, befektetőket megcélzó, zártkörű vetítését 1895. március 22-én a Société d’Encouragement pour l’Industrie Nationale (Nemzeti Iparpártoló Társulat) tanácstermében tartották. A siker leírhatatlanul óriási volt.

Az első, nyilvános vetítésre 1895. december 28-án került sor a párizsi Grand Cafe egyik termében, ahol 33 néző előtt, egy frankos jegyár befizetésével 10 rövidfilmet vetítettek le. Valójában ez a mozi (mely speciálisan magyar szó, mégpedig Heltai Jenő „találmánya”) születésének napja.

 

Szólj hozzá

történelem művészet