2017. jún 11.

Doctor Mirabilis

írta: Clodovicus S. Carolus
Doctor Mirabilis

1292. júniusának 11. napján, 78 esztendősen az árnyak világába költözött Doctor Mirabilis, a középkor egyik nagy polihisztora.

Míg élt Roger Bacon-nek nevezték, aki 1214-ben született a Somerset grófsági Ilchesterben. Oxfordban és Párizsban tanult, majd belépett a ferences rendbe.

Kora tudósaival teljesen szembefordulva valójában különválasztotta a vallást a tudománytól, ezért tanait, s őt magát is eretnekséggel vádolták meg. Büntetésül kolostori szobájának magányára ítélték, így minden idejét a tudományra fordíthatta. Mestere lett a matematikának, optikának és az alkímiának. Ő volt, aki először készített lőport Európában. A csillagászat is érdeklődési körébe került, ezért saját maga gyártotta le teleszkópját. Newtont megelőzve felfedezte, hogy a fehér fény valójában több alkotószínből áll. Az asztrológiát tanulmányozva összefüggéseket talált az égitestek mozgása és az emberi tulajdonságok, sorsok között. Matematikai úton bebizonyította az akkor még használatban lévő Julián-naptár hibáit. Foglalkozott filozófiával és társadalomtudománnyal. Felhívta a figyelmet a társadalmi reformok szükségességére. Ám legfontosabb felfedezése maga a tudomány gyakorlásának módszere. A kísérletezés módszertanának kidolgozása a későbbi századok alapvető irányelvévé vált.

mirabilis.jpg

Ám mindezt semmire sem tartotta, hiszen eretnekség miatt fő művét az Opus Majus-t sem ismerhette meg a világ, melyben összefoglalta tudományos munkásságát, kísérleteit és felvázolta a jövőt, melyben olyan találmányokról beszélt, mint a mikroszkóp, szemüveg, gőzzel hajtott járművek, repülőgépek.

„Minden dolognak megvan a maga módszere, és ha ez hiányzik, sohasem juthatunk el a kitűzött célhoz.”

Szólj hozzá

történelem