2017. okt 01.

Mensa

írta: Clodovicus S. Carolus
Mensa

Angliában 1946 október elsején alapították a Mensát.

Nem, ez nem a diák-közétkeztetési intézmény. A Mensa egy nemzetközi egyesület, mely célul tűzte ki, hogy tagjai közé válassza a magas intelligenciájú embereket.

Az intelligencia mérésének lehetősége és módja már igen régóta foglalkoztatja a világ gondolkodóit. Komoly szakemberek jutottak végül arra az eredményre, hogy valójában sem az IQ, sem az EQ nem mérhető pontosan. Az ezernyiféle, fajta, egyszerű vagy vegyes összeállítású tesztek igen nagy hibaszázalékot mutatnak, de ettől függetlenül mégis bekalibrálják az adott tesztírót. Ám ezeket az eredményeket nem kell véresen komolyan venni, s ezen teszteket inkább ösztönző játéknak kell tekinteni, melyek elménk pallérozását szolgálják.

A Mensát dr.Roland Fabien Berrill ausztrál ügyvéd és dr. Lancelot Ware angol biokémikus tudós alapította, s mára több mint 100 ezer tagja van szerte a világon. A Mensa tagja csak olyan személy lehet, aki a Mensa által kiadott vagy elfogadott teszt alapján eléri az emberiség csupán két százalékára jellemző felső szintet.

Az egyesület hivatalosan nem kötelezte el magát semelyik vallás, ideológia, politika mellett, s működése elsősorban a tanulást, a tudás széleskörű elismerését támogatja.

Szerencsére létezik magyarországi szekciója is, a Mensa HungarIQa egyesület, mely időről időre hirdeti IQ tesztírási programjait. Honlapjukon örömmel fedeztem fel egy online kitölthető tesztsort, mely akár egy röpke logikai játéknak is felfogható, ráadásul semmilyen kockázata nincs. Ez természetesen nem egyenlő a hivatalos Mensa teszttel, arra külön lehet jelentkezni, viszont eredménye esetleg irányadó lehet. Jó szórakozást hozzá! Népszerűsítsük együtt az intelligenciát, s kívánom, legyen Ön is tagja a legszínesebb szürkeállományúak csoportjának.

 

mensa-mix.jpg

Szólj hozzá

izébigyók