2017. okt 27.

Roy Lichtenstein

írta: Clodovicus S. Carolus
Roy Lichtenstein

Találkoztak már Roy Lichtensteinnel?

Pedig biztosan, csak nem is tudnak róla. Művei ugyanúgy beépültek a hétköznapok vizuális világába, mint művésztársai (Andy Warhol, Keith Haring, Jean Michel Basquiat vagy Robert Rauschenberg) alkotásai. A Pop-art irányzat képviselői voltak, mely művészeti megfogalmazás ma is élő, hiszen ebbe tartoznak az ízlésesebb falfirkáktól a képregényeken át a hétköznapi tárgyakból készült attraktív alkotásokig minden. Még egy csokoládé csomagolása is lehet pop-art.


Robert Rauschenberg, ki magát neo dadaistának tartotta így definiálja a pop-artot: „Nem azt akarom, hogy az elkészült mű olyan legyen, amilyen nincs. Szerintem a kép sokkal valódibb, ha a valós világ részeiből áll.”

Roy Lichtenstein New Yorkban született 1923. október 27-én, és ott is halt meg 1997. szeptember 29-én. Művésztanár volt, aki elvei szerint élt, alkotott, tanított és pusztította önmagát. Művei a világ számtalan, a modern művészetet bemutató múzeumában megtalálhatók. (Magyarországon a Ludwig Múzeumban látható a Vicki című alkotása.)

roy_lichtenstein_mix.jpg

Szólj hozzá

grafika művészet