2017. nov 01.

Mindenszentek. Talán nem is kell magyarázni. Vagy mégis?

írta: Clodovicus S. Carolus
Mindenszentek. Talán nem is kell magyarázni. Vagy mégis?

Sokan keverik a Mindenszentek ünnepét a halottak napjával.

Túl mélyre most nem ásnék az ünnepi kultúrkör kibogozásáért, korábban már megtettem. Elég legyen most annyi, hogy minden keresztény ünnepnek létezett egy pogány verziója. Emiatt a keresztény ünnepek dátum szerinti elhelyezése mindig is lényeges volt, ráadásul az erőszakos katolizálás szempontjai is szükségessé tették. Talán nem mondok újdonságot azzal, hogy a magyarokat úgy változtatták kereszténnyé, a szeretet és megbocsátás egyházának híveié, hogy: meghalsz vagy áttérsz.

Szóval a Mindenszentek és a halottak ünnepe azért került így szorosan egymás mellé, hogy ötvözze vagyis inkább kiszorítsa a pogány Samhain, Wicca, Limuria, Parentalia ünnepeket, s helyüket a keresztény Festum Omnium Sanctorum vagyis az üdvözült lelkek emléknapjával foglalja el. IV. Gergely pápa 835 körül tette egyetemes ünneppé, de mára elmondható, azért a régi, pogány hagyományok nem tűntek el teljesen, hiszen a Mindenszenteket megelőző napon felidéződnek az elfeledett szokások.

Tehát:
október 31. - All Hallows' Eve vagyis a Halloween
november 1. - Mindenszentek emléknapja
november 2. - Halottak emléknapja 998 óta, melyen a már elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekre emlékezünk.

mindenszentek-mix.jpg

Szólj hozzá

történelem