2018. jan 09.

Tchaikowsky „kaponyája”

írta: Clodovicus S. Carolus
Tchaikowsky „kaponyája”

koponya_kicsi.png

E történet főhőse egyáltalán nem rokona, se boldog őse Pjotr Iljics Tchaikovsky-nak, az orosz zenei nagyságnak. (Nem is teljesen azonos az írásmód, bár erre több helyütt is fittyet hánytak.) Ennek a „mesének” a főszereplője született zseni volt, hiszen már négy évesen muzsikálni kezdett, nem úgy, mint a híresebb Tchaikovsky, aki csak 23 évesen fogott bele komolyabban zenei tanulmányaiba.


Ezen írásom központi figuráját eredetileg nem is hívták Tchaikowsky-nak. De nem ám! Igaziból Robert Andrzej Krauthammer néven lépett az élők sorába 1935. november első napján, Varsóban, egy polgári zsidó családban. Eleinte anyukája tanította zongorázni, de a zongoraórák elmaradtak egy bizonyos II. Világháború nevű vérengző történelmi esemény miatt. A kisfiút sikerült a varsói gettóból kimenteni és elbújtatni egyik rokonánál. Ekkor lett belőle Andrzej Tchaikowsky. Sajnos aztán mégis a pruszkowi koncentrációs táborba hurcolták, de szerencséjére nem tudták, hogy zsidó származású. Édesapja és Ő túlélte a háború borzalmait, de édesanyja elhunyt a treblinkai haláltáborban.
A felszabadulás után végre tanulhatott, s kiváló muzsikus vált belőle. Zongoraművészként, zeneszerzőként kápráztatta el hallgatóságát. Felvette a André Tchaikowsky művésznevet, s ezzel elindult, hogy meghódítsa a világot.

A sors a tehetsége mellé mindössze 46 évet adott neki, plusz egy nagy adag morbiditást. Korán értesült arról, hogy hamarosan eljő számára a vég, ezért testét a tudománynak ajánlotta fel. De fejét nem! Külön kikötötte, hogy koponyáját juttassák el a Royal Shakespeare Companynak, hogy színpadi kellékként funkcionálhasson a Hamletben. S így lett. Évekig ott vicsorgott a kelléktár polcán, nem igazán kívántak hozzányúlni. Aztán végül 2008-ban megtört a jég, s André Tchaikowsky koponyája színpadra „léphetett”. A sajtó persze azonnal ráharapott, s ezzel óriási reklámot csinált a produkciónak és a hajdani zenei tehetségnek. Itt a mese vége, aludjatok végre.

ELSŐ SÍRÁSÓ
Látja ezt a kaponyát, uram? Huszonhárom esztendeje fekszik a földben.

HAMLET
Kié volt az?

ELSŐ SÍRÁSÓ
Hej, kurafi bolond egy fickóé volt ez; mit gondol, kié?

HAMLET
Nem tudom.

ELSŐ SÍRÁSÓ
Nyavalya essék a gaz bolondjába! Egyszer egy egész palack rajnait a nyakam közé öntött. Ez a tulajdon kaponya, uram ez a tulajdon kaponya Yorick kaponyája volt, a király udvari bolondjáé.

HAMLET
Ez? (Elveszi a koponyát)

ELSŐ SÍRÁSÓ
Éppen ez!

HAMLET
Hadd lám. Haj, szegény Yorick! Ismertem, Horatio; végtelen tréfás, szikrázó elmésségű fiú volt: engem a hátán hurcolt ezerszer: és most hogy irtózik tőle a képzeletem!

tchaikowsky-koponya.jpg

Szólj hozzá

történelem irodalom színház music mókamájszter