2018. feb 13.

Pán

írta: Clodovicus S. Carolus
Pán

Ez idő tájt az ókori Rómában vidám ünnepléstől voltak hangosak az utcák.

Faunus ünnepét ülték, melyet a rómaiak a görögöktől csentek el, s alakították át saját szájuk íze szerint. Minden bizonnyal Faunus változott át később farsang hercegévé, amit már -ha nem is jó szemmel- de az egyház is megtűrt.

pan2.jpgDe ugyan ki is volt az őse Faunusnak? Ugyan ki más, mint Pán! A kecskeszarvas, embertestű, patás isten, Zeusz unokája. Pán a végtelen jókedv, öröm és tréfa nagymestere, a gyönyörű nimfák (afféle tündérkék) imádója. Leginkább a pásztorok élvezték védelmét, de örömmel segített a szőlőművelőknek is. Megannyi vidám avagy varázslatos mese szövődött köréje, melyeket csupa élvezet olvasni. Az egyik történet szerint Pán -többek közt- beleszerelmesedett egy Szürinx nevű csodaszép nimfába. De a lány nem viszonozta a túlfűtött közeledést, elszaladt előle. Pán a nyomába eredt, s már-már elcsípte volna a szépséget, amikor az istenek megkönyörültek rajta és a nimfát náddá változtatták. Így Pán végül -jobb híján- a nádból sípot eszkábált, s azóta azon fújja édesbús vagy épp vidám muzsikáját.

Pán haláláról allegorikus mese szövődött. Eszerint Pán éppen a Nílusban lubickolt, amikor úgy megijesztette egy Tüphón nevű szörnyeteg, hogy félelmében kiszállt belőle az élet. De mivel isten volt, nem halt meg teljesen. Kecskebakká változott és felröppent a csillagok közé. Ma is láthatjuk a Bak csillagképben huncutul visszakacsintani.

A negyedik században már az egész ókori Görögország tisztelte. A katonák úgy tartották, Pán volt az, aki a perzsákban elültette a páni félelmet, melyből aztán a pánik szó is keletkezett.

Tisztelete aztán -mint már írtam- átkerült a rómaiakhoz, majd a művészet különféle forradalmai elterjesztették az egész világon. A reneszánsz még nem, de a barokk nyíltan felvállalta az új Pán imádatot. Az örökké megújuló szecesszió illetve Jugendstil is képzeletbeli címerére helyezte alakját. Személye mindig az új művésznemzedék emblematikus figurája lett.

pan.jpg

Szólj hozzá

történelem művészet izébigyók