2018. ápr 01.

Húsvét original

írta: Clodovicus S. Carolus
Húsvét original

A húsvéti ünnep kialakulását kutatva a történelem és a vallás egy ősi, már-már elfeledett korába kalauzolja az érdeklődőt.

A legkorábbi fellelhető utalás az ősi Babilóniába repít, ahol megismertet az akkád-babiloni Annunaki istennővel, akit e kornál is korábban ismertek már és más területeken Istar, Isthar Ostra, Ashtaroth, Astarte, Vénusz vagy Aphrodité néven említettek. (Később ebből alakult ki az Easter, Oster elnevezés.) A legenda szerint Ishtar egy hatalmas tojásban érkezett a Földre, s még négy tojást hozott magával. Aki ezeket a tojásokat megtalálja isteni erővel bír majd. (Ismerős a tojásvadászat nevű játék?)

Annunaki/Istar/Ostra/Inanna a teremtő isten Moloch (Nimród, Samas, Attis, Marduk, Baal, Ra stb.) felesége volt, a termékenységet, a természet megújulását, az újjászületés kitörő boldogságát képviselte. Ábrázolásaiban gyakran felbukkan a tojás szimbóluma, a piros szín, a bárány, egy színes tollú madár, mely inkább egy bagolyra hasonlít és a nyúl. Az ősi idők misztériuma is megteremtette az évenkénti áldozat és születés rituáléját. Moloch parancsára gyermekeket áldoztak fel, hogy eljöhessen a természet megújító időszaka, vérükkel tojásokat festettek. Így aztán nem csoda, hogy később, miután a zsidók és a keresztények beültették saját vallásukba a tavaszi megújulás, a gyermek (fiú) feláldozásának ünnepét, bizonyos momentumokat átvettek, másokat féltőn elhallgattak. Így lett Moloch maga a sátán, holott az ősi vallások még a legfőbb teremtőként tisztelték.

A ma okkultistának nevezett, sátáni vallásban négy időszakra osztották az évet, mely 13 hétből állt. (13x4=52) Az embert a 6-os szám, az istent pedig a 7-es szám, így a 13-as az isteni erővel felruházott, istenné vált embert és egyben az államot jelentette. A világ jelenlegi urai az Illuminátusok is ezen paraméterek alapján osztják fel és igazgatják a Föld nevű bolygót.

A tavaszi megújuláshoz más vallásokban is kialakultak az elfogadott szertartások és szokások. A Vesta szüzek tűz körüli tánca, a főnixmadár (gyöngytyúk) újjáélesztése nyúl képében. (Nyelvi pongyolaság is okozhatta a tojást hozó nyúl történetét. Bizonyos népeknél gyöngytyúkot ajándékoztak tojással. Németül: Haselhuhn, röviden Hasel. A nyúl neve Hase.) A szent és tiszta vízben történő megmártózás, megtisztulás. Vagy az ünnepi étel bemutatása az isten előtt. A tojás, mint kiemelt szimbolikus megtestesülése az ünnepnek. Stb. Tehát elmondható, hogy a húsvét ünnepének minden momentuma egy ősi vallás szimbólumaira épülnek, s rajtuk keresztül -bár kissé sarkosan fogalmazva- de egy okkult, babilóniai, sumér ünnepről emlékezünk meg, mely a keresztény világ előtti barbárnak gondolt időszakban született. De egy pillanatig se érezze magát senki kellemetlenül, hiszen a mai kor keresztény vallásrendszere ugyanúgy szép, szent és tiszteletre méltó a ma embere számára, mint ahogy az volt a termékenység ünnep az ókori akkád vagy sémita népeknek. Csak közben eltelt néhány ezer esztendő, mely idő alatt az emberi gyarlóság, az istenek, vallások önös célú kisajátítása egy szemernyit sem változott.

ishtar.jpg

Szólj hozzá

történelem