2018. ápr 08.

Hemingway (Papa) koktéljai

írta: Clodovicus S. Carolus
Hemingway (Papa) koktéljai

lassacskán ami itt van, azt józanul nehéz elviselni

Állítólag a híres író műveinek jelentős részét egy fal mellé helyezett magas szekrényke tetején lévő írógépen, állva írta.

Azt is tudni vélik, hogy a napi írásmennyiség megteremtése közben egyáltalán nem ivott alkoholt. Viszont utána töménytelen töményt és egyebeket gurított le a torkán. Sokszor maga keverte az ütős italokat, s ezek receptjei általában belekerültek egy-egy regényébe vagy novellájába. Egy 1935-ös európai utazás emlékére készült koktél, Hemingway módra:

Hozzávalók:
4 és fél cent abszint
1,2 dl jéghideg, száraz, minőségi pezsgő

A Papa (Hemingway) javaslata alapján ebből a koktélból 4 adag épp elegendő, hogy kiüsse a „zembert.”

Charles H. Baker a harmincas és negyvenes évek híres koktél és kulináris szakértője volt. Több eredeti koktélt bemutató könyvet jelentetett meg, melyek óriási népszerűségnek örvendtek, s még ma is alapkönyvnek számítanak a profi bartenderek számára. Baker 1937 januárjában a népszerű floridai üdülőhelyen (Key West) találkozott a híres íróval, akivel aznap ettől az egyedi, általa kitalált koktéltól állították be magukat.

A „A halálos Golf-áramlat” hozzávalói (hiteles Hemingway recept):
0.6 dl Lucas Bols Oude Genever (ez egy régóta gyártott Holland gin, állítólag minden gin őse)
4 dash vagyis öntetnyi Angostura (ez egy Venezuelában gyártott rum alapú keserű likőr)
1 lime leve

Elkészítése egyszerű. Egy vékony koktélpohárba zúzott jeget teszünk. Ráöntjük a keserű likőrt, aztán a lime levét. Reszelünk rá egy kicsit a héjából, majd felöntjük a Geneverrel. Szerintem nem kell belőle sok és az a bizonyos áramlat tényleg elragad.

A Montgomery
A Papa gyakran viccelődött azzal, hogy Bernard Law Montgomery tábornok, csak akkor támad, ha minimum 15:1 előnye van a győzelemre. Pedig az angol tábornok rendíthetetlennek számított, végigharcolta az első és a második világháborút is, s szinte minden alkalommal sikerült győzelemre vinnie az adott katonai megmozdulást. Hemingway róla nevezte el azt a koktélt, amit Velencében Harry bárjában kevertetett ki magának.

Hozzávalók:
0.6 dl Gordon’s gin
1 evőkanál meg egy kicsi Noilly Prat vermut (francia gyártású fehér vermut)
Olíva bogyó

Elkészítés:
Egy shakerbe tégy tört jeget, arra öntsd a gint és a vermutot. Összerázni és martinis pohárban egy olajbogyóval felszolgálni. Hemingway a 15:1 arányra voksolt, de 10:1 az ideális.

A Daiquiri katedrálisa
Az köztudott volt, hogy a Papa abszolút kedvenc koktélja -ahogy nekem is- a Daiquiri volt, amit kubai tartózkodása alatt igen nagy mértékben fogyasztott. Sokat járt Kubában, az egyik ilyen alkalommal beült Havannában a híres, a tényleg nagyon híres El Floridita bárba, ahol kikevertette magának a daiquiri katedrálisát.

Hozzávalók:
1.2 dl Bacardi fehér rum
0.8 centiliter Luxardo Maraschino (Ez egy különleges meggy krémlikőr)
2 lime kifacsart leve
fél grapefruit kifacsart leve

Elkészítése:
A zúzott jeget és az összes hozzávalót egy elektromos shakerbe tesszük és addig keverjük, amíg egy opálos italt kapunk. Állítólag 15 ilyet iszogatott esténként, szóval nem aprózta el.

heminfway-mix.jpg

Mindegyik ideális arra, hogy ünnepeljen vele az, aki elhiszi azt a maszlagot, hogy ez a mai választás róla szól. Ugyan már, gyerekek, ébredjetek fel...

Szólj hozzá

izébigyók