2018. ápr 30.

A Magyar Film Napja - április 30

írta: Clodovicus S. Carolus
A Magyar Film Napja - április 30

Szép kezdeményezést indított a Nemzeti Filmarchívum, miszerint április 30. napja legyen eztán a Magyar Film Napja, melynek egyértelmű célja a nézők becsalogatása a magyar filmekre a moziba.

Azért esett e napra a választás, mert 1901-ben ezen a napon mutatta be az Uránia Mozi a Táncz című filmet, melyet Zsitkovszky Béla a magyar filmgyártás úttörője rendezett. Szóval, szép és nemes gondolat, hogy szerettessük meg ismét a magyar filmeket a közönséggel. Nézzük csak, mik is mentek az utóbbi időben?

Budapest Noir
A legtöbb vélemény közepesre, vagy az alá értékelte.
Főszereplők: Dobó Kata, hehe és Anger Zsolt, a pösze szinkronszínész. Csoda, hogy valaki egyáltalán közepest adott a filmre. Szóval: bukta.

A viszkis
Fel nem foghatom, hogy mi a fa... csudáért kellett erről filmet csinálni?! Most komolyan! Ráadásul nem is teljesen pontosan követi az eredeti eseményeket. Jó, jó, akciódús! De a nézők, akiknek készült, átlagban kettesre értékelték. Kiemelték a kameramozgást, meg a nyomozót alakító Schneider Zoltánt, de kifejezetten elmarasztalták a forgatókönyvet és a rendezőt. Szóval: bukta.

Kincsem
Sokba került, sokan látták. Nehezen lehetett levenni a műsorról. A film kiállítása tényleg jól sikerült. De azért túlzás volt az a 3 milliárd forint. Ezzel alapjában véve vége is a pozitívumoknak. A Kincsemnek semmi köze ahhoz a bizonyos lóhoz. Ez tény. Érezhető, hogy nem ez volt a szándék, pláne, ha a rendező előző alkotásaira gondolunk. Közönségfilmet kívánt csinálni, s ez úgy-ahogy sikerült is. Afféle lovas-szerelmes átlagfilm lett, a történet korához nem odaillő zenei és táncos betétekkel, ami sokak számára érthetetlen volt és negatív kritikákat kreált. Négyes átlagot kapott, amit még a béna animációk és a bűnrossz mellékszereplők sem tudtak lerontani. Szóval: egyszer, ha nagyon unatkozik valaki, megnézheti. De ha nem, nem veszít semmit.

Pappa Pia
Na ez lett a gagyisz*r egymilliárdból. A nézők és a kritika is lehúzta. Csupó csináljon inkább rajzfilmeket, de Amerikában. Szóval: nagyon bukta.

Valami Amerika 3
Nekem már a főszereplők névsora is elegendő információ volt ahhoz, hogy tudjam: ezt a sza*r Herendi filmet sem fogom megnézni. Aztán a gyengén vágott előzetes megerősített ebben. Olcsó poénok, ezerszer látott helyzetek, fantáziátlan történet, tehetségtelen színészek(?). Zabálja is a zombi magyar, mert elhiszi, elhitetik vele, hogy ez a színvonal a csúcs. Szóval: számomra bukta. Helyette sokkal inkább az Ősembert ajánlom.

 Szumma szummarum az úgynevezett új magyar film nekem nem jön be, így ezek miatt nem megyek be a moziba. Hol vannak azok a nagyok? Fábri, Sándor, Bacsó, Makk, Huszárik, Gothár, Szomjas, Kovács, Szabó, Szomjas? Már a Koltai se csinál filmeket! Az utóbbi idők utolsó, egyáltalán értékelésre érdemes magyar kisfilmje az Újratervezés volt Tóth Barnabás rendezésében, Pogány Judit és Kovács Zsolt főszereplésével. Bár mindössze alig negyedórás az egész, minden megtalálható benne, ami egy értékelhető, nézhető és ízig-vérig magyar filmhez kell. Szóval, a magyar film számomra csak volt. A kiváló tévéfilmekről meg már ne is beszéljek. Úgy eltűntek, mintha sosem lettek volna. Igazából már tévé sincs, csak reklám és propagandacsatornák, ahol megszakításokkal adnak valami film féléket is.

Tudom, hogy voltak azóta is "sikeres" vagy annak mondott filmek, melyekről nem illik rosszat mondani, meg nem is tanácsos, így ezeket inkább nem sorolom se ide, se sehova.

Igazából az én szememben a magyar film a kilencvenes évek elején lehúzta a rolót. A legendás színészek, akik még értettek is ahhoz, amit csináltak, a rendezők, akik ismerték a nagy elődöket, ismereteik horizontja pedig befoghatatlanul széles volt - mind átszerződtek az égi társulatokba. Ami meg maradt? Hát... Botcsinálta, különféle rokoni és politikai háttérrel támogatott felfújt hólyagok. Szakmai tudás és ismeret nélküli nullák, akikre eltűnésük után néhány évre már a kutya se fog emlékezni. Csak lexikonok őrzik meg a nevüket, de a nyomdafestéket is sajnálom rájuk.

Tényleg szép kezdeményezés a magyar film napja, de én kiegészíteném egy szóval így: a Magyar Film Emléknapja. Azon van mit ünnepelni.

magyar_film_napja1.jpg

 

 

Szólj hozzá

politika magyarország színház művészet szakma