2018. máj 03.

A Nemzetközi Sajtószabadság Napja

írta: Clodovicus S. Carolus
A Nemzetközi Sajtószabadság Napja

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. cikkére alapozva -mely a vélemény szabad kinyilvánításáról szól- az ENSZ május harmadik napját tette meg a Nemzetközi Sajtószabadság Ünnepnapjává. Ugyanezen napon adják át a Guillermo Cano Sajtószabadság Világdíjat, melynek névadóját a kolumbiai drogkartell és a politikusok összefonódásáról írt cikkei következményeként 1986. decemberében meggyilkolták.

A sajtószabadság idealista gondolata igazából egyidős az első nyomtatásban kiadott újsággal, mely 732-ben, Kínában jelent meg először King Pao címmel. A tulajdonképpeni napilap egy „kicsit” később, 1566-ban Velencében, s mivel egy gazetta (firenzei pénz) volt az ára, így a hírlap általános elnevezése végül a gazetta vagy gazette lett. Mivel a kiadók a mai napig függnek az adott ország vezető hatalmától, a tulajdonostól - így valójában értelmetlen a sajtószabadság fogalmáról vitatkozni. Minden csak nézőpont kérdése.

A 21. századra már amúgy is a pongyolaság és a hírek össze kesze-kuszálása a jellemző, s az írott sajtót egyre inkább felváltja az online média, mely folyamatosan igyekszik megtartani látszatfüggetlenségét. De hát a szócső elején mégiscsak egy ember áll, akinek objektivitásában kételkednünk folyamatosan kötelező feladat.

szabad_sajto.jpg

Szólj hozzá

politika történelem