2018. jún 05.

Bradbury

írta: Clodovicus S. Carolus
Bradbury

91 éves korában 2012. június 5-én csatlakozott a Mars Szellemeihez Ray Bradbury amerikai Sci-fi író.

Több mint 30 regényt és 600 novellát írt, melyek többsége alapműnek számít e műfajban. Híresebb műveinek a Fahrenheit 451 és a Marsbéli krónikák című novelláskötet tekinthető - az utóbbit volt szerencsém rongyosra olvasni. Az előbbi viszont eredetileg A tűzoltó címet viselte, s csupán hosszabb novella terjedelmű volt. Annak a könyvtárnak a bérelhető írógépén készült, ahová az ifjú Ray hetente háromszor járt munka után, hiszen főiskolára nem jutott pénze. Később -már regény formájában- a Fahrenheit 451 címmel lett világhírű, melyet 1966-ban Truffaut megfilmesített.

A történet egy olyan szomorú, jövőbeli (vagy már jelenlegi?) világba vezet, ahol bűn az olvasás, ahol tiltottak a könyvek. A törvény megszegőire súlyos büntetés vár, s a könyveket pedig elégetik. (A cím is erre tesz utalást, hiszen a Fahrenheit 451 az a hőmérséklet, melyen a papír meggyullad.) Igazán furcsa, hogy ezt az állapotot sikerült közvetlen tiltó törvények nélkül is elérni, hiszen a fiatalok többsége szinte már alig tud, s akar olvasni. A könyv pedig számukra értéktelen, égetnivaló szemétté devalválódott.

A Marsbéli krónikák szintén a jövőbe, az atomkorba kalauzolja az olvasót. (jelentem: ott vagyunk) S az emberiségről nem túl hízelgően nyilatkozik. Novellák során át igyekszik rávilágítani ostobaságainkra, melyek nem csak minket, de környezetünket is a pusztulásba vezetnek.
Mr Bradbury számtalan forgatókönyvet is írt, melyek szerencsére a film nyelvén azóta is világhódító útjukat járják.

Most jutott az eszembe, hogy ugyanekkor első kiadású bakeliten hallgattam a Solaris, a magyar instrumentális progresszív zenekar Marsbéli krónikák című nagylemezét. Ma már a kutya se emlékszik rájuk, pedig világhírűek voltak a nyolcvanas évek közepén. Lett belőlük gagyi „elsőemelet" meg „napólejonbulvárvincelilluskával”. Azér elég szar egy olyan országban leélni egy életet, ahol a minőségi művészet nem ér egy fabatkát sem.

Persze a zombivá butított fiatalság elhisz és megvesz mindent, csak szépen kell neki becsomagolni.

bradbury.jpg

Szólj hozzá

irodalom művészet music