2018. júl 08.

Magyar Wiki születésnapja

írta: Clodovicus S. Carolus
Magyar Wiki születésnapja

A Magyar Wikipediának két indulása is volt.

Az első 2001. május és szeptember között, mindössze öt lappal, amivel senki sem foglalkozott. Aztán Gervai Péter informatikus bábáskodásával 2003. július 8-án újjászületve a második start már sokkal sikeresebbnek bizonyult. Az első, független szócikk az Omega együttesről jelent meg. Jelenleg közel 500 ezer szócikket tartalmaz, a lapok száma 1,5 millió és mindezt csaknem 1700 lelkes szerkesztő ápolgatja. Minden tiszteletem az Övék. Úgy tekintek Rájuk, mint azokra a szorgos szerzetesekre, akik azokat a csodás kódexeket írták. Kicsit hülye a hasonlat, de leginkább ez jutott az eszembe.

A Magyar Wikipedia rendkívül lendületesen fejlődik. Ha azt vesszük, hogy az első öt év alatt 100 ezer bejegyzés született, akkor különösen büszkék lehetünk rá.

Mivel bárki szerkesztheti, így előfordulnak benne tévedések, vagy épp szándékos „rongálások”. Pedig épp a közös gondolkodás megteremtése lenne az ideális cél. Ezáltal egy adott témáról akár több ismeret is összeadódhat, vagy más-más, akár eltérő információk is megjelenhetnek, s csupán az olvasóra bízzák, miként kezeli az olvasottakat.

Elgondolkodtató, hogy ismereteink 80 százaléka valójában mások, korábban megfogalmazott és általunk összerakott információinak halmaza. Tíz százalék a saját tapasztalat, s tíz százalék az, amit mindezekből összeadva a magunk szellemi termékének mondhatunk. Mindez persze a társadalom nem túl széles rétegére vonatkozik, azokra, akik nem elégednek meg a homozigóta léttel.

A Magyar Wikipedia is egy ingyenes gyűjtemény, melyet a Wikimedia Alapítvány gondoz. Ha nyernék a lottón egy szép nagy összeget, biztosan támogatnám a munkájukat. Sajnos a látogatottsági statisztikák nem akartak megjelenni, így körülbelül napi 100 ezer főre tippelek.

Szóval, boldog 0.2-es 15. születésnapot kívánok a Magyar Wikipediának.

magy_wiki.jpg

 

Szólj hozzá

magyarország izébigyók