2018. dec 24.

Ku Klux Klan

írta: Clodovicus S. Carolus
Ku Klux Klan

ELSŐ FELVONÁS

No, az úgy volt, hogy 1865 decemberének szentestéjén az amerikai Tennessee államban (Pulaski) hat háborús veterán (Calvin E. Jones, John B. Kennedy,Frank O. Mc Cord, John C. Lester, Richard R. Reed, James R. Crowe)elhatározta, hogy társaságba tömörülnek és rémisztgetni fogják a fekete bőrű lakosságot.

Verekedéseket provokáltak, melyeknek áldozatai mindig fekete bőrűek voltak. Valójában csak elkeseredésük, tehetetlen dühük és borzasztó részegségük hajtotta őket.
.
Hírük ment. Így mások is megszervezték saját szabadcsapatukat, s ezek egymástól függetlenül működtek. Na aztán 1867-ben mégiscsak találkozót hívtak össze Nashville-ben és megalapították a szervezetet, lefektették alapszabályait, rendjét. Ez lett a Ku Klux Klán.
.
Honnan a név?
Nem tökmindegy?
Egyesek szerint a görög kyklos (kör) szóból, mások meg csak egyszerű hangutánzó szónak tekintik a puskaropogás után.
.
Nashville-ben választották meg a klán első vezetőjét is. Bár 100 százalékos forrás nincs rá, de minden bizonnyal Nathan Bedford Forrestet érte a kitüntetés, aki a nagy polgárháborúban a déli seregek tábornokaként szolgált. Ő volt az első "Nagy Varázsló", aki persze nem azonos Ózzal.

Itt találták ki az is, hogy fehér lepedőkbe bújnak és arcukat, fejüket csúcsos zacskókba rejtik. Gondolom a fehér szín a faji jellegre utal.

Természetesen volt egy politikai háttere (kényszere?) is a klán létrejöttének. Először Lincoln elnök utódja Johnson elnök, majd Grant elnök gyámkodásával hoztak olyan törvényeket, melyek megkurtították a déli államok fehér bőrű -egykor uralkodó- rétegének jogait, időnként a szabaddá vált feketék javára.
.
Na, aztán elszabadult a pokol, s tombolhatott az erőszak. Mikor éppen nem voltak kéznél feketék, akkor a bevándorlókat, a zsidókat és a katolikusokat csesztették és mindazokat, akik szimpatizáltak a fekete lakossággal. A katolikusokat? Kérdezhetnénk. Persze, mert a klán tagjai többségében protestánsok voltak.

Mivel az eredeti irányvonaltól eltávolodtak, az erőszak mértéke is túlságosan megnőtt, s az állam sem nézte már jó szemmel, így 1869-ben a Nagy Varázsló feloszlatta a szervezetet. A Ku Klux Klán hivatalosan 1871-ben szűnt meg, épp akkor, amikor a Klán-törvény hatályba lépett.
.
MÁSODIK FELVONÁS
Második nekifutásra 1915-ben alakult újjá William Joseph Simmons metodista pap szárnyai alatt. Hivatalos bejegyzésre került, kialakult szervezeti és szabályrendszere (Kloran könyv). Ebben az időszakban keményen beleszóltak a politikai és gazdasági kérdésekbe. Egyre több -különböző vallási és politikai meggyőződésű- amerikai polgár vallotta a KKK nézeteit és a lakosság körében is sikerült eszméiket pozitívan elfogadtatni. Ehhez jól jött D. W. Griffith Egy nemzet születése című némafilmje és egy a szervezetről megjelent könyv is. Igazán nagy segítségükre az 1921-ben elnökké választott Warren G. Harding lett, aki -nem mellesleg- a KKK egyik lovagja volt. A KKK ekkor élte virágkorát, tagjainak száma csaknem 5 millió főre duzzadt. Aztán a második világégés közeledtével és a náci eszmék térhódításával (?) a KKK lassan szertefoszlott.
.
A második világháború után itt-ott létrejöttek ugyan kis elszigetelt csoportocskák, de az ötvenes évek nyitott Amerikájában nem igazán talált táptalajra.
.
Szervezeti felépítés:

Imperial Wizard - Legfőbb Főparancsnok
Imperial Klaliff - Legfőbb Első Alelnök
Impeial Klazik - Legfőbb Második Alelnök
Imperial Klokard - Legfőbb Előadó
Imperial Kludd - Legfőbb Káplán
Imperial Kligrapp - Legfőbb Titkár
Imperial Klabee - Legfőbb Kincstárnok
Imperial Kladd - Legfőbb Igazgató
Imperial Klarogo - Legfőbb Belső Őr
Imperial Klexter - Legfőbb Külső Őr
Imperial Klonsel - Legfőbb Ügyész
Imperial Night-Hawk - Legfőbb Futár

Tagjai:
Felnőtt, fehér, nem zsidó, amerikai (lehetőleg amerikai születésű), épelméjű, keresztény férfiak lehetnek.
A tagfelvétel két tag, vagy egy szervező, vagy az Imperial Wizard hozzájárulásával történik. A tagok belépéskor a 50-70 dollár belépési díjat, a “Klectokon”-t fizetik.

Ha azt gondolja valaki, hogy az alapvetően négy szekcióból álló (négy határozott irányvonalat követő) -tehát nem egységes- szervezet manapság már nem létezik, az súlyos tévedés áldozata. Jelen voltak a politikában akkor is, amikor a 44. elnök beiktatásával kapcsolatban emeltek szót a fehér faj érdekében.

Azt sem tudni, hogy jelenleg hány tagja van a szervezetnek, de annyi bizonyos, hogy Amerikában egyre többen érzik becsapva magukat, s természetes módon bűnbakot keresnek. Így nyilvánosan lehet utálni az idegeneket (mexikóiak, dél amerikaiak, arabok, kínaiak, kelet európai bevándorlók) és kiemelten a feketéket is.
.
DE!
Ami mindig is egyértelmű volt a KKK-ban: mélységes tisztelet az amerikai eszme iránt, a hagyományok megőrzésének szándéka, egyszóval: a nacionalista eszme legszentebb ápolása.
.
Mert ugyan kit is zavar az Usában ha valaki fejet hajt a csillagos-sávos lobogó előtt, ha bátran énekli a himnuszuk zagyva szövegét
.
"Ó,mondd, látod-e a pirkadati fényben azt,
amire oly büszkén néztünk napszálltakor,
aminek széles sávjai, fényes csillagai oly
fennen lobogtak szemünk előtt a bástyákért
vívott vészes harc alatt?..."
.
S ugyan ki ütközik meg a legfőbb jelmondaton, melyet nem ártana azért nekünk is átgondolnunk vagy tán megfogadnunk végre: "E pluribus unum!" Ami akár az összetartozást is jelentheti: Sokból egy!
.
Ugye, hogy ez tőlünk milyen messze van? Talán egyszer majd megtörik a magyar átok? A fene se tudja...

kkk-mix_1.jpg

Szólj hozzá

történelem