2018. dec 29.

A francia szajha

írta: Clodovicus S. Carolus
A francia szajha

Madame de Pompadour (1721-1764) XV. Lajos francia király szeretője, első számú ágyasa (maîtresse-en-titre) volt. Számos irodalmi, zenés és képzőművészeti alkotás született róla. Okos, felvilágosult, a művészetekben, tudományokban, politikában jártas asszony hírében állt, aki gyakorta befolyásolta a király döntését.

1721. december 29-én Párizsban, nagypolgári családba született, de anyukája nem a hivatalos apukával bújt ágyikóba, hanem apuka bankár barátjával, aki aztán végül örökbe is fogadta. A kislány tökéletes, nagyúri nevelésben részesült, nyelveket beszélt, hangszeren játszott. Amikor eljött az ideje, férjhez is ment gyámapja unokaöccséhez, szült neki két gyermeket, akik korán az angyalok közé repültek.

A királlyal 1745 februárjában egy bálon találkozott. A király épp bánkódott. Nagyon-nagyon bánkódott, mert magányos volt, hiszen nem sokkal előtte veszítette el kedves szeretőjét, Châteauroux hercegnőt. Ám amint bemutatták neki a fiatalasszonyt, máris csuda jó kedve lett. Márciusban már a versailles-i kastélyban lakott, júliusban pedig a király megajándékozta a „Pompadour márkinője” címmel. Pedig az eredeti neve Jeanette Antoinette Poisson volt, - a Poisson név eredeti jelentése: hal. Ráadásul külön pikantériája a dolognak, hogy e hölgy volt az első Franciaországban, aki a szalonjában egy kerekded üvegedényben aranyhalakat tartott.

"Szerelemmel múlik az idő, s idővel múlik a szerelem."
Madame de Pompadour

pompadour-mix.jpg

Szólj hozzá

történelem