2019. feb 26.

Féltekék

írta: Clodovicus S. Carolus
Féltekék

A jellemzően áltudományos világ úgy tartja, hogy agyunk működésében élesen elkülöníthető a jobb illetve bal oldal tevékenysége.

Néhányan biztosan neheztelni fognak kijelentésem miatt, de ez az egész jobb és bal agyi működés egy orbitális nagy marhaság, ami viszont tökéletesen alkalmas lehúzásra (pölö: jobb agyféltekés rajztanfolyam és ehhez hasonló butaságok) és áltudományos értekezések bő lére történő kifejtésére. Az tény, hogy egy adott embernél van alig mérhető domináns agyi félteke, de valójában a két agyi rész tökéletesen dolgozik együtt, maximálisan és harmonikusan kiegészítve egymás működését.

sziluett.gif

Az agyi féltekék áltudorai gyakran bemutatják a forgó nő animációját, melyből igyekeznek bebizonyítani, hogy az adott embernek a jobb avagy a bal féltekéje az erősebb. Állítólag a többség balra, tehát az óramutató járásával ellentétesen látja forogni, míg vannak olyan egyedek (közöttük jómagam is) akik viszont épp az ellenkező forgásirányt látják. Hamar eldöntik a kérdést, hogy aki azt látja: balra forog a csaj, annak agyában a bal oldal az erős, aki pedig mást lát, annak a jobb. Azt is eldöntötték, főleg kisujj kiszopással és az ujjacskának bimbibe lógatással, hogy agyunk bal oldala kizárólag a racionális, míg jobb oldala a fantázia és lelki dolgokért felelős. Pedig nem. A természet minden esetben a harmóniára épül. Agyunk működése is ilyen. Valójában mindkét félteke raktározza a racionális és az érzelmi alapokat. Ezért is lehetséges, hogy egy bizonyos mértékben fizikális agyi sérült képes újra teljes életet élni, hiszen e csodálatos és misztikus szervünk más részei átveszik, megtanulják a sérült rész funkcióját. Az ember analitikus gondolkozásmódjában nincs helye és lehetősége az agyi működés jobb illetve bal oldali elkülönítésére. Az EEG, mely ténylegesen képes megmutatni az agyi aktivitást már rég bizonyította, hogy bármely tevékenység alfa hullámokat generál, mely mindkét agyi féltekén áthalad. A feladattól függően lesz erősebb a bal, illetve a jobb oldalon, de a lényegen nem változtat.

Az azonban érdekes, hogy meditációval fejleszthető és szinkronba hozható az alfa hullámok működése. Ez az az állapot, amikor a racionalitás és az intuíció harmóniába kerül, s az ember -úgymond- „megvilágosodik”.

Az alapelképzeléssel semmi gond, csak ne szopjunk be minden maszlagot, amit látunk, olvasunk, hallunk, mert érzékeink bizony gyakran megtréfálnak minket, mint ahogy a forgó csaj esetében is látható.

colored_words.jpg

Például érdekes feladat a képen látható szavak színét felsorolni úgy, hogy egy pillanatig se akadjunk meg. Egy kicsit se! Nem az írott szöveget kell mondani. Elsőre marhára egyszerűnek tűnik, hiszen ez a kis trükk éppen arra épül, hogy az agyi működést egy kissé összekuszálja. Jó, mi?

Szólj hozzá

izébigyók