2019. már 20.

Boldogság - nemzetközileg

írta: Clodovicus S. Carolus
Boldogság - nemzetközileg

Tessék ma boldognak lenni, hiszen ma van -nemzetközileg- a boldogság napja. Ne nézz bután, hiszen Bhután az az ország, ahol a GDP mellett ezt is mérik és kérik, mindenki csatlakozzon a boldogság nemzetközi napjának ünnepéhez. 

Az ENSZ 2012-ben döntött úgy, hogy március húsz lesz az ünnep napja.

Talán nem is oktalan a kérése ennek a parányi buddhista királyságnak, ahonnét hazatérve az utazók arról mesélnek, ott tényleg boldogok az emberek. Annak ellenére, hogy szinte semmijük sincs, legalábbis semmi olyanjuk, amit mi fontosnak tartunk, s amiről már rég elfeledkeztünk. Az alig fél Magyarországnyi területen szinte csak hegyek és dombok vannak. Amikor süt a nap, még akkor is hideg van. Úthálózat gyakorlatilag nincs. Se bűnözés. Vannak viszont ősi, hatalmas fütyikkel (Drukpa Künli) díszített templomaik, házaik és a majdnem érintetlen természet. Nincsenek még egy millióan se (bár a nép egy részét simán kiüldözték az országból) s az ország élén az ötödik király Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk és gyönyörű felesége Dzsecün Pema csücsül.

Tulajdonképpen az 1960-as évekig Bhutánban középkor volt, majd néhány év alatt átugrottak pár száz évet, választottak egymás után néhány királyt. A legutolsó nagyon jó fej, fejlett demokráciát akar,s ezért cserébe lemondana a trónról, de a nép tiltakozik.

A 90-es évektől már kábeltévét és internetet is élvezhet az egyszerű bhutáni polgár, de túl nagy érdeklődés nincs rá. Látják a határon túli, távoli, magát civilizáltnak kikiáltott népeket, a jóléttől megcsömörlött, lelkileg elsivárosodott generációkat, s ettől máris boldogabbak lesznek, hiszen Bhutánban, ha valaki szeret valakit, azt minden érdek nélkül teszi, s a mosolyért ott nem kell borravalót adni. Szóval, ha tehetjük, kapcsolódjunk szívünkkel ehhez a szép gondolathoz, s ünnepeljük meg a Boldogság Napját.

„Valójában semmit sem birtoklunk, csak őrizzük egy ideig. Aki képtelen a dolgokat továbbadni, azt a dolgok birtokolják. Bármi legyen a kincsed, úgy tartsd a kezedben, mintha vizet markolnál. Ha nem így teszel, és ha tenyeredbe zárod, összenyomod. Ha magadhoz láncolod, a lényegétől fosztod meg. Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad. Ez az igazi boldogság!”

bolgogsag-mix-2019.jpg

Szólj hozzá

izébigyók