2019. ápr 18.

Ma nincsenek hírek

írta: Clodovicus S. Carolus
Ma nincsenek hírek

Ma nincsenek hírek! Hallgassanak inkább zongora muzsikát!

Nagyjából ez a szöveg hangzott el 1930. április 18-án este a BBC Rádióban. Az történt ugyanis, hogy a már akkor önálló brit hírügynökség azt tervezte, hogy az előző nap rögzített belügyminiszteri interjút adja le. Ám a húsvéti szabadságolás miatt nagy volt az információs kavarodás, így a kormány részéről nem történt visszaigazolás. A BBC honlapján -elvileg- meghallgatható az akkori adás, de valamiért nem sikerül elindítani a lejátszást.

Szóval ma, 89 évvel ezelőtt nem voltak hírek. Pedig biztosan születtek és meghaltak, árat emeltek a pékek, a mozikban új filmeket adtak, például a második Oscar-díjon szereplő első musical filmet a The Broadway Melody-t, mely már színes és hangos volt, de sok moziban még nem volt ehhez megfelelő vetítő, így a film létezett fekete-fehér-néma változatban is. Akit ez nem érdekelt, az megnézhette a Kék angyal című német drámát, melyben a titokzatos Marlene Dietrich volt a főszereplő.

Aki arra volt kíváncsi, hogy 1930-ban ki lesz az Irodalmi Nobel-díjas, annak az amerikai Sinclair Lewis - Main Street című regényét volt érdemes elolvasnia. Akit ez nem érdekelt, az inkább Agatha Christie - Gyilkosság a paplakban című izgalmas krimijét izgulhatta végig.

Itthon épp a Csak egy kislány van a világon című film premierje előtt álltunk, melyben Jávor Pál alakította a főszerepet. A Gaál Béla rendezte alkotás eredetileg az utolsó magyar némafilm lett volna, de aztán az éppen Magyarországon forgató Fox Movietone News filmgyártó vállalat egy napra kölcsön adta a már hangot is rögzítő kameráját, így a film végül hangos lett. Igaz, Jávor éppen torokgyulladással küszködött, így énekhangját Fekete Pál adta, aki a kamera látóterén kívülről énekelt. A női főszereplő a később világhíres Hollywoodi sztár Martha Eggerth volt, aki ekkor még csak a 17. életévét taposta, külföldön a kutya se ismerte és Eggerth Mártának hívtak. Érdemes lenne Róla egy külön posztot írni, mert élete igazi nagy kaland - még 101 éves korában is igazi magyarnak gondolta magát.

Horthy Miklós megalapítja a ma is újra létező Corvin-lánc díjat, mely a Szent István-díj után a második helyen áll az állami kitüntetések rangsorában. Ezt olyan személyek kapták, kapják, aki -elvileg- sokban hozzájárultak a magyar közgondolkodás jobbításához, a tudományhoz és a kultúrához. 1930-ban az első díjazottak között ott találjuk Dohnányi Ernő zeneszerzőt, Herczeg Ferenc írót, avagy gróf Teleki Pál földrajztudóst, aki pár évvel később az ország tragikus sorsú miniszterelnöke lett.

Aki itthon szerette a szépirodalmat, az bizony elolvashatta Radnóti Miklós első verseskötetét,vagy Karinthy Frigyes - Nem mondhatom el senkinek című versgyűjteményét.

A Novogyevicsi temetőben pedig örök nyugalomra helyezték Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkijt, a "nagy” orosz-szovjet költőt, az orosz futurizmus szülőatyját.

Szóval, nem voltak hírek? Hát most csak így ennyi... kapásból...

ma_nincsenek_hirek.jpg

 

Szólj hozzá